Den arktiska isen minskar!

Debatt ,

Svar till Sture Åström (Kristianstadsbladet 14 oktober).

Nyligen uppmätte National Snow and Ice Data Center i USA den fjärde minsta utbredningen av arktisk is i september sedan mätningarna med satellit startade år 1979. Den allra minsta utbredningen uppmättes år 2012. Isens utbredning har i genomsnitt minskat med 13,4 procent för varje årtionde sedan mätningarna startade. År 2014 var det varmaste året på jordklotet sedan slutet av artonhundratalet och det finns stor risk att 2015 blir ännu varmare.

Man blir därför förvånad när man läser Sture Åströms senaste klagovisa ”Polarisarna visar IPCC:s inkompetens”. Han påstår att isarna växer och att verkan av koldioxid på klimatet är så liten att den inte kunnat mätas. Ja, han insinuerar till och med att IPCC:s forskare är charlataner. Detta är ett ganska magstarkt påstående även om det kommer från klimatförnekaren Sture Åström, som skrivit massor av insändare där han varit oförskämd mot FN:s klimatpanel.

Varför skulle ett enigt globalt forskarsamhälle försöka föra FN bakom ljuset i denna fråga? Och varför skulle FN, med alla de övriga världsproblem de har att försöka lösa, driva frågan om en global uppvärmning om de inte var övertygade om att problemet är verkligt?

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Kristianstadsbladet så godkänner du samtidigt våra regler.

På kristianstadsbladet.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på kristianstadsbladet.se. På tider då Kristianstadsbladets webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på kristianstadsbladet.se

kristianstadsbladet.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på kristianstadsbladet.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Kristianstadsbladet som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.