Det som Patric Åberg inte berättade

Politik Artikeln publicerades
Patric Åberg (M) berättar gärna om Östra Göinges utveckling..
Foto: Tommy Svensson
Patric Åberg (M) berättar gärna om Östra Göinges utveckling..

En komplettering till klövermajoritetens redovisning över utvecklingen i Östra Göinge kommun av socialdemokraten Karl-Erik Innala.

Den senaste tiden har vi på helsidor i lokalpressen fått ta del av kommunstyrelsens ordförande Patric Åberg (M) och kommunchefen Jonas Rydbergs redogörelse över den ekonomiska och verksamhetsmässiga utveckling som skett i vår kommun de senaste åtta åren. Att den nuvarande organisatoriska modellen med en gemensam förvaltning som sjösattes under S-styre åren 2008-2009 är den enskilt viktigaste interna faktorn till de senaste årens resultat står utom allt tvivel.

Att gå från flera små förvaltningar i vår gamla traditionella organisation där mycket av energin gick åt till destruktivt revirpinkeri, till att kunna kraftsamla i en gemensam förvaltningsorganisation har gynnat den ekonomiska och verksamhetsmässiga utvecklingen i Östra Göinge kommun.

En annan viktig del i de senaste årens resultatutveckling i Östra Göinge kommun som Patric Åberg undviker att ta upp är den nationella politikens betydelse. Skillnaden i synen på den kommunala välfärdsproduktionen mellan höger och vänster i politiken är stor. Sedan den Socialdemokratiskt ledda regeringen tillträdde 2014 har den kommunala välfärdsproduktionen haft högsta prioritet, stödet via ökade statsbidrag har gjort att Östra Göinge med sin befolkningssammansättning legat i vinnarhålet varje år.

Att nuvarande lokala politiska styre vill framhäva den egna betydelsen för utvecklingen är helt naturligt. Det som möjligen stör mig är det nuvarande styrets lite självgoda raljerande över våra grannkommuners utveckling. Många framtida kommunala utmaningar kommer behöva lösas i en större geografi än den egna kommunen, och då är tonläget mellan våra grannar viktigt.

Karl-Erik Innala (S)

Broby

 

Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge, svarar:

Bravo Kalle ! Det tog några år, men äntligen håller du med om att en nyckel till Östra Göinges positiva utveckling under de senaste åtta åren är det sätt på vilket vi styr, organiserar och genomför kommunens verksamhet enligt Göingemodellen.

Du har rätt i att Östra Göinge fått ökade statsbidrag under några år, som kompensation för vårt mycket stora flyktingmottagande. Men du tar alldeles fel om du tror att det är dessa statsbidrag som gjort att kommunens ekonomi är stark. Vid jämförelse med Sveriges övriga kommuner, så är våra kostnader klart lägre inom alla verksamhetsområden, i genomsnitt per invånare. Det är den verkliga orsaken till Östra Göinges starka ekonomi.

Under femklöverns åtta år i ledningen har Östra Göinge kommun investerat 633 miljoner, utan att låna en krona. Tvärtom har lånen betalats av med 10 miljoner och vår gamla pensionsskuld från 90-talet med 110 miljoner. Samtidigt har Östra Göinge haft ett ekonomiskt resultat på i genomsnitt 23 miljoner per år, vilket betyder ett överskott på cirka tre procent årligen. Förutom allt detta har Göingeborna också fått sänkt kommunalskatt.

Kalle. Slutligen. Jag raljerar inte över grannkommunernas utveckling. Jag är däremot riktigt stolt över Östra Göinges. Den gör att kommunen idag har ett mycket bättre läge än vi hade när du och dina (S)-kompisar styrde.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.