De lyckades till slut

Debatt Artikeln publicerades

Mitt kära gamla Kristianstad har sorg. Mammon och politikerna lyckades till slut. Staden på Allön, som har hunnit bli över 400 år, har slutligen fallit för dårarnas ansträngningar.

Insändarskribenten menar att Kristianstad har sorg.
Foto: Bosse Nilsson
Insändarskribenten menar att Kristianstad har sorg.

Som gammal infödd stadsbo, uppvuxen på norr i de sämsta delarna av den förr stinkande, vattensjuka Staden, har jag under min livstid fått se denna attackeras i omgångar. Rivningsraseriet i innerstan i början på sextiotalet, flytten av regementen och milot på 90-talet, ombyggnaden av Rådhuset och bygget av Gallerian på senare år är exempel på detta. Men Staden har precis som fågel Fenix och vårt stolta handbollslag rest sig ur askan och gått vidare.

Staden belägrades av danskarna under Skånska krigen på 1600-talet, nu omringas den av Mammon. Staden har klarat att värja sig mot Köpcentra på Härlövsområdet, mäktat med att ta emot den Trojanska hästen (Gallerian) – nu är bägaren fylld.

Ett tvåfrontsanfall från såväl Härlöv som Hammar och samtidigt hantera en trojansk häst kan till och med bli övermäktigt Kristianstad. Tvärtemot all sans och förnuft, vetenskaplig expertis, har man fullföljt planen och spjutet sitter nu djupt borrat i den gamla Stadens hjärta, det vill säga stadskärnan.

Nu återstår att se vilka som får rätt, de som tror på en tillströmning av nya kunder från övriga Skåne, västra Blekinge och södra Småland (det har nämnts cirka 200 000-300 000), eller kommer vi att förbli den gamla skaran av konsumenter som irrar omkring i tomma Gallerian, tomma C4-shopping respektive på de tomma gatorna i vår så en gång så livliga innerstad.

Ett scenario som skall bli intressant, men ack så vemodigt att följa...

Göran Swernfeldt

 

Vad tycker du? Kommentera på vår Facebooksida: