Annons

Effektiva mediciner för hiv-smittade – fördomarna svårare att mota bort

Den 1 december är det Världsaidsdagen – World Aids Day. Utvecklingen har gjort stora framsteg sedan 1980-talets förlamande skräck för aids. En epok vars känslor skickligt fångades i Jonas Gardells ”Torka aldrig tårar utan handskar”.
Aidsdagen • Publicerad 1 december 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Adam Pålsson och Adam Lundgren i Jonas Gardells tv-serie i "Torka aldrig tårar utan handskar".
Adam Pålsson och Adam Lundgren i Jonas Gardells tv-serie i "Torka aldrig tårar utan handskar".Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Vi vet av egen erfarenhet hur rädslan att bli smittad påverkade våra liv. Då syntes riskerna finnas överallt. Kan man dricka ur samma glas? Tänk om man blir sjuk och behöver en blodtransfusion? För att inte tala om att ha sex.

Att leva med hiv idag är att leva med en kronisk infektion och därmed livslång medicinering. Men svensk sjukvård och dagens mediciner mot hiv är så effektiva, att nivåerna av virus minskar till praktiskt taget noll, även kallad omätbar virusnivå. När detta sker, kan hiv inte längre skada immunförsvaret. Och inte heller överföras till andra, till exempel vid oskyddat sex eller graviditet.

”En konkret åtgärd för att arbeta preventivt mot hiv är att erbjuda sprutbyte.”
Annons

Med andra ord: Det går att leva ett fullt normalt och långt liv med hiv idag. Ändå upplever många med hiv i Sverige att de utsätts för fördomar, för diskriminering och för stigma. Det finns det tyvärr ingen medicin i världen som kan råda bot på. Det är istället kunskap och ändrade attityder som behövs. Både i Sverige och i världen.

Det röda bandet, symbolen stöd till dem som levet med hiv.
Det röda bandet, symbolen stöd till dem som levet med hiv.Foto: Aaron Favila

Antalet nya infektioner av hiv minskar i världen. Arbetet mot hiv och aids har effekt. Här spelar det preventiva arbetet en stor roll. En konkret åtgärd för att arbeta preventivt mot hiv är att erbjuda sprutbyte. För Centerpartiet är det viktigt att det finns sprututbytesprogram över hela landet eftersom det minskar risken för spridning av både hiv och hepatit C. En annan är att informera om hur man skyddar sig mot sexuellt överförbara sjukdomar. Här har ungdomsmottagningarna en viktig roll.

”Därför ser vi gärna ännu mer forskning kring hur det är att åldras med hiv samt undersöka möjligheterna till hiv-specialiserade geriatriker.”

För oss som regionpolitiker, med ansvar för bland annat vården, är det viktigt att även noggrant följa hur hiv och åldrande påverkar varandra. Hur kommer till exempel mediciner som många äldre använder, påverkas om patienten även tar mediciner mot hiv? Därför ser vi gärna ännu mer forskning kring hur det är att åldras med hiv samt undersöka möjligheterna till hiv-specialiserade geriatriker.

Alla människor har rätt att leva ett fullgott liv oavsett var i världen man bor. Ingen människa ska behöva känna skuld eller skam över att leva med hiv. För att det ska vara möjligt behövs både tillgång till behandling och kunskap. Här fortsätter arbetet mot hiv och aids, det är långt ifrån färdigt.

Därför bär vi det röda bandet, symbolen för solidaritet och tolerans.

Annette Linander (C)

Regionråd och gruppledare Centerpartiet, Region Skåne

Birte Sandberg (C)

Regionråd och ordförande primärvårdsnämnden, Region Skåne

Annons
Annons
Annons
Annons