Annons

Efter Madrid – vad gör vi nu?

Parisavtalet skulle ta ett stort steg framåt i Madrid. Men det är näst intill omöjligt att förhandla fram ett tillräckligt bra avtal, när så många länder måste komma överens. Resultatet blir istället ett tillräckligt dåligt avtal, för att även de allra minst intresserade ska bli nöjda. Så vad gör vi nu, undrar Klimatsvarets Lars Almström i Näsum.
Klimatmötet • Publicerad 13 december 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
John Kerry, före detta utrikesminister för USA, talar under klimatmötet i Madrid.
John Kerry, före detta utrikesminister för USA, talar under klimatmötet i Madrid.Foto: Manu Fernandez

Som alla vet är det mycket bråttom. Världen är i krig mot klimatförändringen och vi håller på att förlora det kriget. Men det blir våra barn och barnbarn som får leva med konsekvenserna. Ingen av oss som lever nu kan föreställa sig vad det innebär att leva i en värld som är flera grader varmare.

De rika länderna måste gå före och det är vi vanliga medborgare i dessa rika länder som måste ta störst ansvar. Men vad kan vi vanliga svenskar göra?

Annons

Det är jobbigt att förändra sig. Det är antagligen dyrt och innebär säkerligen att vi måste avstå från vissa saker. Så allt kokar ner till frågan: Vad VILL vi göra för att vinna det här kriget åt våra barn? Vad MÅSTE vi göra?

Vi måste avsluta förbränningssamhället. Bränslen höjer koldioxidhalten i atmosfären, och det är denna höga (och stigande) halt som orsakar klimatförändringen. Bensin, diesel, etanol, HVO, sopor, flis och pellets – allt detta måste bort nu. Hur?

Det som är billigt och bra konsumerar vi gärna. Alla dessa bränslen är för billiga, och alltför många lobbyister inbillar oss att de är bra. Så vi måste göra bränslen dyrare. Vi kan starta med transportsektorn, eftersom vi där kan fatta beslut utan att be om lov från EU. Men hur ska vi i så fall undvika gula västar?

Låt oss ge alla vuxna medborgare ett omställningsbidrag, och mest till barnfamiljer och till landsbygd och glesbygd. En tusenlapp i månaden till alla (och dubbelt till dem i glesbygd) kan snart bli verklighet, ifall man inför en stigande avgift på alla klimatskadliga bilbränslen. Med en sådan klimatpeng kan vi alla göra den omställning som vi vet – innerst inne – att vi måste göra. Läs mer på Klimatsvarets webbsida om Avgift och Utdelning och hur du kan delta i våra möten med dem som formar Sveriges klimatpolitik. Du är mycket välkommen att hjälpa till!

Lars Almström

Klimatsvaret, Näsum

Annons
Annons
Annons
Annons