Annons

Efterfrågan på överviktskirurgi har minskat

Region Skåne tar över överviktskirurgin på CSK från privata Aleris. En av orsakerna till att Aleris inte lämnat anbud är att efterfrågan på kirurgin har minskat sedan regionen har höjt gränsen för när överviktspatienter kan komma ifråga för operation, skriver Per Nyman, divisionschef på Aleris sjukvård.
Överviktsvård • Publicerad 14 april 2019
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Cornelius Poppe / TT

Aleris har sedan 2009 opererat 9 000 överviktiga patienter i Kristianstad. Som Mats Holmqvist, överläkare inom anestesi och intensivvård och konsultläkare hos Aleris Obesitas Skåne, beskriver i en debattartikel i Kristianstadsbladet (10/4), har våra mycket kompetenta medarbetare hjälpt en stor grupp patienter till ett bättre och friskare liv. Våra medarbetare har också utvecklat och förfinat metoder inom överviktskirurgin som uppmärksammats internationellt och som gjort den både effektivare och mer skonsam.

Aleris skulle helst ha velat fortsätt att driva överviktskirurgin i Skåne vidare. Så varför valde då Aleris att inte lämna anbud i den upphandling som Region Skåne har genomfört? Den enskilt viktigaste förklaringen är att efterfrågan på överviktskirurgi i Region Skåne har minskat.

”... i praktiken handlar det om att Sverige har brist på läkare, sjuksköterskor och vårdplatser.”
Annons

Skälen till den minskade efterfrågan är främst två. Dels har regionen höjt gränsen för när patienter kan komma i fråga för överviktskirurgi, från BMI 35 till BMI 40, och dels har Aleris under de år som vi drivit överviktskirurgin opererat bort en ”puckel” av patienter. När efterfrågan minskar så måste vi som driver privat företag anpassa våra resurser.

Det kan låta tekniskt men i praktiken handlar det om att Sverige har brist på läkare, sjuksköterskor och vårdplatser. Då vore det oansvarigt av oss att gå in i ett avtal som skulle kunna leda till att vi står med läkare och sjuksköterskor som inte har tillräckligt att göra och dessutom abonnera på vårdplatser som riskerar att stå tomma, samtidigt som andra patienter behöver dem. Det skulle vara att slösa med Aleris resurser. Det skulle vara att slösa med läkarnas och sjuksköterskornas tid. Det skulle vara att slösa med sjukhusets resurser och med skåningarnas skattepengar. Och det skulle faktiskt kunna försämra sjukvården på CSK.

”Utan avtalet med Aleris är Region Skåne friare att disponera vårdplatserna på CSK ...”

Av Mats Holmqvists artikel kan man få intrycket att Aleris smiter ifrån sitt ansvar genom att inte lämna något anbud. Vår bild är tvärtom att vi under tio år i högsta grad bidragit till en bra sjukvård men när vi ser att någon annan har bättre förutsättningar att driva verksamheten vidare då vill vi inte stå i vägen. Vår bild är att regionen kan öka effektiviteten genom att ta över överviktskirurgin för att i lugn och ro kunna planera för en eventuell ny upphandling. Utan avtalet med Aleris är Region Skåne friare att disponera vårdplatserna på CSK och man kan även samordna sjukvården på CSK mer, så att samma antal läkare och sjuksköterskor kan ta hand om fler patienter.

Vi hade som sagt allra helst velat fortsätta att bedriva överviktskirurgi på CSK. När Aleris och Region Skåne nu inte nådde fram till ett nytt avtal så ser vi den lösning som nu nåtts som väldigt bra. Vårdteamen från Aleris kan hållas samman hos regionen, som kan använda sina resurser effektivt samtidigt som patienterna är i trygga händer.

Per Nyman

Divisionschef Aleris Sjukvård

Annons
Annons
Annons
Annons