EU-valet – inte som andra val

EU-valet Artikeln publicerades
USA:s president Donald Trump, Frankrikes president Emmanuel Macron och europarådets ordförande Donald Tusk.
Foto: Luca Bruno
USA:s president Donald Trump, Frankrikes president Emmanuel Macron och europarådets ordförande Donald Tusk.

Vilka värderingar ska styra Europa? Det är vad vi röstar om den 26 maj, skriver företrädare för Liberalerna i Kristianstad.

Vi närmar oss EU-valet med stormsteg. Det är nu bara några veckor kvar till det stora valet mellan vilka värderingar som skall styra Europa.

EU valet är inte som ett Riksdagsval där de sakpolitiska frågorna står i centrum. Vi skulle kunna kalla valet för ”det stora slaget om värderingarna” och glädjas åt att vi kommit så långt i vår världsdel att slagen numera handlar om tankar och idéer och inte, som för inte så längesedan, om erövringar där miljontals människor slaktades på slagfälten, i hemmen och i olika typer av läger. EU-valet handlar om vilken värld du vill se. En sluten värld där alla länder får klara sig själv och där vi stänger våra gränser? Eller en öppen värld där vi kan resa, arbeta och studera och där vi tillsammans är starka och kan ställa krav och påverka omvärlden.

Kriminalitet stannar inte vid gränsen, terror stannar inte vid gränsen och inte heller vår stora ödesfråga – miljön

EU-valet handlar inte om vi skall ha ett EU som detaljreglerar storleken på jordgubbar eller vilken krökning bananer skall ha. EU-valet handlar om vilket Europa vi skall ha i framtiden, det handlar om värderingar.

Kriminalitet stannar inte vid gränsen, terror stannar inte vid gränsen och inte heller vår stora ödesfråga – miljön. Nationalismen växer sig starkare i vår omvärld och utmanar det samarbete vi vill stärka. Nationalismen tror inte på samarbete och öppenhet men om vi inte samarbetar får terror och kriminalitet fritt spelrum och dessutom blir varje enskilt land för en bättre miljö närmast hopplöst.

Vi Liberaler vill ha ett EU som samarbetar mot dessa hot och gör oss starkare och tryggare tillsammans. Ensam är inte stark och ensam är inte trygg.

Nu handlar det inte om vilket parti du röstade på i riksdagsvalet utan vilka värderingar du vill ska forma dina barns framtid

Vi Liberaler är inte naiva. Vi vet att olika länder inom EU samarbetet konkurrerar på olika villkor. Detta skrämmer givetvis människor som ser risk att deras jobb och trygghet konkurreras ut av EU andra EU medborgare.

Vi Liberaler var delaktiga i beslutet om Kristianstad Kommuns nya upphandlingspolicy som anger att svenska arbetsrättsliga- och kollektivavtalsliknande villkor skall gälla vid offentlig upphandling. Vi vet att det är rätt väg att gå för att få kompetenstillgång från hela EU, studera och arbeta utan att vi konkurrerar med dåliga arbetsvillkor och på det sättet skapar rädsla som driver människor i gapet på nationalismens mörka krafter.

Nu handlar det inte om vilket parti du röstade på i riksdagsvalet utan vilka värderingar du vill ska forma dina barns framtid. Vill du att dina barn ska behöva kämpa mot nationalism, intolerans och stängda dörrar. Vill du inte hellre låta dina barn fortsätta njuta av demokrati, öppenhet och frihet?

Tänk efter noga och lämna riksdagsvalet åt sidan. Rösta på ett parti som står för en trygg och stark gemenskap i Europa.

Kamilla Danielsson

Anders Fredriksson

Henny Tillberg

EU Valledare för Liberalerna Kristianstad

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.