Falska förhoppningar för unga asylsökande

Asylfrågan Artikeln publicerades
Kabul, Afghanistan.
Foto: Tamana Sarway
Kabul, Afghanistan.

Ni släpper in mig i Sverige som 14-årig asylsökande från Iran. Jag är tydligen från Afghanistan då mina föräldrar har flytt till Iran från det eländet som finns i Afghanistan. Jag känner till bara Iran, skriver Alirezan Hassani som nu ska utvisas till ett land han inte känner.

Ni ger dig mat, någonstans att bo och nya möjlighet och för det är jag tacksam. Jag blir tillsagd att gå i skolan, lära mig svenska och integrera mig i det svenska samhälle så få jag kan få stanna.

Jag har lärt mig svenska. Jag går i skolan för att bli snickare, alltså ett yrke. Jag har integrerat mig i samhälle och skaffat många fina vänner. Jag spelar amerikansk fotboll, har utbildat mig till ungdomstränare, vunnit div1-mästerskap och spelat U19 SM-finalen i helgen som gick. Jag har lärt mig vad som är rätt och fel och har ingen anmärkningar i samhället.

Jag tycker att det är en privilegium att få bo i Sverige där det finns möjligheter.

Men nu när jag fyller 18 väljer ni att skicka mig tillbaka Afghanistan. Ett land med elände som jag inte har någon koppling till, inga släktingar som jag känner till, ingen utbildning, inga pengar eller framtid eftersom jag inte har någon utbildning.

Jag tycker att det är en privilegium att få bo i Sverige där det finns möjligheter. Skulle jag missbruka detta privilegium skulle jag förstå att ni skickar mig ut ur landet. Jag har gjort vad ni har begärt.

Det hade varit bättre om ni hade sagt nej från början och inte givit massa falska förhoppningar.

Hur kan ni leva med er själva när ni behandlar människor på detta sätt. Det hade varit bättre om ni hade sagt nej från början och inte givit massa falska förhoppningar.

Gör om och gör rätt nu.

Alireza Hassani

Kristianstad

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.