Feminismen tog två steg fram och ett tillbaka

Debatt Artikeln publicerades
Hashtaggen som tog fart under 2017.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Hashtaggen som tog fart under 2017.

De kvinnopolitiska bakslagen kom slag i slag i början av 2017.

Det började med att USA:s president Donald Trump - flankerad av ett gäng gubbar - skrev under ett dekret som stoppade USA:s utbetalningar till organisationer som utförde aborter och informerade om kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa. Kort efter detta fattar ett nästan enhälligt ryskt parlament (Duman) en lag som i det närmaste avkriminaliserar mäns våld mot kvinnor i Ryssland.

Här i Sverige försöker en sjuksköterska uppbackad av en stark amerikansk anti-abortorganisation driva igenom en så kallad samvetsklausul inom sjukvården som skulle göra det möjligt för en barnmorska att vägra utföra aborter.

På hemmaplan kunde vi också konstatera att det privata sjukhuset Sophiahemmets klinik Ultragyn gav bonus till kirurger som skar extra mycket i kvinnors kroppar, nyliberalismen goes misogyn skulle man kunna kalla det.

Sedan deklarerade såväl internationella, som svenska organisationerna, Rädda Barnen att de böjer sig för Donald Trumps påbud att inte förespråka eller utföra aborter eller informera om kvinnors rätt till undervisning i sexuell och reproduktiv hälsa. Kulorna måste tydligen rulla in till varje pris!

Och som om inte detta vore nog för första halvan av 2017 så meddelade Centrum för traumabehandling i Stockholm att man kommer sluta ta emot kvinnor som utsatts för våldtäkt.

Studentflak uppmuntrade till våldtäkt. Män påstod att de våldtar kvinnor i sömnen, färjevåldtäkter och facebook-våldtäkter begicks. Inte konstigt om kvinnor (och män) är heligt förbannade på patriarkatet.

Men så hände något. Kvinnor världen över fick nog av misogyni och gick ut och berättade om de sexuella övergrepp de utsatts för under hashtaggen #Metoo. Fördämningen brast och vittnesmålen om sexuella övergrepp i Sverige inom snart sagt alla yrken vällde in. Protester organiserades.

Regeringen stiftade lagar om samtycke och oaktsamhetsrekvisit, riksdagsdebatt om #Metoo hölls, Kända före detta folkkära förövare avslöjades och fick gå. Och ett år som såg att sluta i ett misogynt moll verkade sluta i ett kvinnopolitiskt dur.

Men så under vintern frias fem män åtalade för en bestialisk gruppvåldtäkt i Fittja. Samtidigt genomförs flera ännu ouppklarade överfallsvåldtäkter i Malmö. Och polisen uppmuntrar kvinnor att stanna inomhus.

Kanske kan man säga att 2017 blev två steg framåt för feminismen och ett steg tillbaka. En sak är dock säker feminismen, denna oblodiga revolution kommer med sin vågkraft krossa patriarkatets vågbrytare, förr eller senare.

Patrice Soares

sitter i styrelsen för Kvinnorjouren i Lund