Företagande – endast för de rika?

Jennifer Lind ,
Det är stor skillnad på att driva en H&M-butik i Göteborg och att ha en korvkiosk, skriver debattskribenten.
Foto:Anders Wiklund/TT
Det är stor skillnad på att driva en H&M-butik i Göteborg och att ha en korvkiosk, skriver debattskribenten.

Att starta företag är idag ingenting som vem som helst med en god affärsidé kan göra, vilket har resulterat i en ond spiral där Sveriges näringsliv och arbetstillfällen blir lidande. Mycket av den problematik vi ser idag beror på bankernas tankesätt och det uteslutande system som vi har i dag – det är en djupt oroande trend som gör att talanger går oss förbi.

När jag för 20 år sedan skulle starta mitt städföretag blev jag nekad lån. Inte ens de 50 000 kronor som krävs för att kunna starta ett aktiebolag beviljades och jag fick istället starta ett handelsbolag. Anledningen? Banken ansåg mig ha möjlighet att låna av en bekant istället.

Tyvärr är detta inte en verklighet som endast jag har fått uppleva – endast 1-2 procent av alla Sveriges företag klarar sig utan lån och det är också dessa företag som har bäst chans till att få lån beviljade. På så vis dödar vi långsamt men säkert Sveriges entreprenörskap genom att ställa samma krav på småföretagare som på stora miljonföretag. Det är en djupt oroande utveckling att banken redan i en uppstartningsfas kräver en orimlig omsättning för att bevilja lån för småföretagare, småföretagare som på lång sikt hade kunnat bli framgångsrika och bidragit till landets ekonomi och därmed skapat nya arbetstillfällen.

Det är därför på många sätt ett problem att människor som inte har erfarenhet av egenföretagande ska fatta beslut om entreprenörers lånekapacitet. Politiker har sänkt startkostnaden för aktiebolag, men det många inte inser är att den största problematiken snarare ligger i att göra företaget lönsamt. Det är inte lätt för en egenföretagare att skapa tillräckliga tillgångar för att kunna driva på kunder som är sena med räkningar utan fordringar. Att utöka sin kundbas och omsättning blir på så vis nästintill en omöjlighet för många företagare och istället för att utvecklas tvingas man stå still, eftersom att risken utan lån blir för stor.

Med andra ord är det långt ifrån tillräckligt att sänka startkostnaden för ett aktiebolag till 50 000 kronor. Det är en mycket högre tröskel som måste övervinnas och för att kunna övervinna den måste vi öka kunskapen om entreprenörskap. Vi behöver införa lektioner om företagande i skolan, vi behöver lätta upp kraven och inte minst behöver bankerna börja bevilja skäliga lån för skäliga affärsidéer och lovande verksamheter. Det är stor skillnad på att driva H&M i Göteborg och en korvkiosk i Flen, men den skillnaden innebär inte att den andra inte har rätten till att växa och utöka sina tillgångar. Snarare innebär det att vi har en lång väg kvar att gå om vi vill säkra utvecklingen av vårt lands ekonomi, vare sig du är politiker, egenföretagare, anställd eller arbetslös.

Jag är för förändring. Företagande ska inte begränsas till dem som redan är rika – företagande ska vara en möjlighet för alla.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Kristianstadsbladet så godkänner du samtidigt våra regler.

På kristianstadsbladet.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på kristianstadsbladet.se. På tider då Kristianstadsbladets webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på kristianstadsbladet.se

kristianstadsbladet.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på kristianstadsbladet.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Kristianstadsbladet som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.