Annons

Förvaltning av vår urbana trädmiljö

Hållbar utveckling kan vara komplicerat men också lätt.
Debatt • Publicerad 28 november 2018
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vart har mina träd tagit vägen? Foto: Kerstin Frodig
Vart har mina träd tagit vägen? Foto: Kerstin Frodig

Jag har tittat lite, ytterst begränsat, på hur man lever upp till ”Hållbar utveckling” i Kristianstads kommun när det gäller träden i det urbana rummet. Kommunen har en så kallad Grönplan med olika strategier. Men att ta hänsyn till naturen i vår miljö, det behöver inte alls vara så komplicerat eller ambitiöst svårt.

Många som läser detta har hört om hur ABK högg ner de fantastiskt gamla, fina träden i södra utkanten av Tivoliparken. Åtta stycken, skyddade i detaljplanen. Så förtvivlat onödigt.

Annons

Nu håller man på med en så kallad förtätning av vår stad.

•Man bygger Oxhagens förskola vid Sommarlust. Jodå, man har huggit ner flera av de ståtliga, grova kastanjeträden. Så förtvivlat onödigt.

•Landstinget har fått en ny liten bilparkering och då försvann ett väldigt gammalt gråpäronträd, som stod där till glädje för både människa och djur. Så förtvivlat onödigt.

•Landstinget har också anlagt en cykelparkering, inhägnad, och då försvann ett äkta kastanjeträd, som gav enorma mängder supergoda kastanjer. Så förtvivlat onödigt.

•Vid Utanverken rensade man bort fina hasselnötsbuskar, som stadsekorrarna, varje höst, satt och mumsade i sig med god aptit. Var det någon, som planerade bort dessa buskar, som hade tagit reda på nyttan av nötbuskar i den urbana miljön? Nej. Så förtvivlat onödigt.

•Vem såg till att alla träd vid kanalen vid Norretullskolan försvann? Jo, mycket växer upp igen, men det tar tid och under tiden som det blir gamla träd igen med hängande grenar ut över vattnet för Kungsfiskaren att sitta och fiska från, kanske fågeln överger vår närmiljö där. Så förtvivlat onödigt. Just där hade familjen Kungsfiskare sitt bo med två ungar i fjol. Kungsfiskaren; ”Vattenrikets” stolthet.

•Det vackra mullbärsträdet i Tivoliparken kapades vid fotknölarna för att ge plats åt en byggnation. Ett bygge rivs på en halvtimme, men det tar en mansålder, minst, innan vi kan titta och njuta av ett sådant träd igen och bären som många djur gärna åt försvann hux flux. Så förtvivlat onödigt.

•Sommarlustparken förlorade flera fruktträd vid byggandet av ett antal hyreshus. Det var gamla äppelsorter, som inte finns i handeln längre. Bland annat härligt saftiga glasäpplen. Så förtvivlat onödigt. Nu vill vi på Egna Hem inte se att man kapar ett enda träd till i parken.

•Skogsdungen vid Sommarstaden är borta. Så förtvivlat onödigt. Visste ni att där fanns tre arter hackspettar; gröngöling, större och mindre hackspett mitt i vår stadsmiljö. Var fanns kommunekologen, Länsstyrelsens representant?

Visst kan man planera bättre om det finns kunskap och vilja för en nödvändig hållbar utveckling i Kristianstads kommuns urbana fina och nyttiga trädmiljö.

Annons

C4 Teknik- Anläggning har projektanställt en person som ska utföra en trädinventering i Kristianstad. Den ska visa på de urbana trädens ekosystemtjänster som en ekologisk och ekonomisk resurs. Nja, jag undrar: C4 Teknik, är det bara spel för gallerierna, med tanke på ovan nämnda aktiviteter där de urbana nyttiga träden faller som käglor?

Kerstin Frodig

Annons
Annons
Annons
Annons