Frihet för personer med funktionsnedsättning

Debatt Artikeln publicerades
Prioritera de grupper som är beroende av stöd från samhället för att få vardagen att fungera.
Foto: JESSICA GOW / TT
Prioritera de grupper som är beroende av stöd från samhället för att få vardagen att fungera.

Vi har idag i Sverige en rättighetslagstiftning som riktar sig till personer med funktionsnedsättning som heter LSS.

Har en person med funktionsnedsättning beslut om LSS har den personen rätt till ett visst stöd. Ett sådant stöd är att personer med funktionsnedsättning har rätt till någon sorts sysselsättning, ofta i form av daglig verksamhet. Om hen har daglig verksamhet så har du en habiliteringsersättning som ska täcka kostnader såsom mat & transport.

Utöver det betalar försäkringskassan ut en aktivitetsersättning. Det stora problemet idag är att hab-ersättning är ojämlik beroende på i vilken kommun hen bor. I Kristianstads kommun har man höjt ”haben” medan man i Östra Göinge kommun, där moderaterna styr har dragit ner på ”haben”. Dessutom skickar Patric Åberg, det moderata kommunalrådet, tillbaka stimulansbidraget till staten. Detta är ett bidrag som är tänkt att gå till personer med funktionsnedsättning.

Investera i ett samhälle för alla istället för sänka skatten för de rika, såsom M och KD gjorde när budgeten som röstades igenom i höstas med hjälp av SD. Prioritera de grupper som är beroende av stöd från samhället för att få vardagen att fungera. Ge frihet för personer med funktionsnedsättning!

Tony Nilsson (S)

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.