Annons

Gårdförsäljning av alkohol inte det stora hotet mot folkhälsan

Tack vare Sverigedemokraternas och Alliansens beslut skriver nu Region Skåne till regeringen om att på försök tillåta gårdsförsäljning av vin, sprit och öl under en treårig försöksperiod.
Publicerad 23 februari 2018
Detta är en insändare i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Om folkhälsan är bekymret borde man försöka stoppa de enorma mängder alkohol som flödar in dagligen till Skåne från andra länder, menar insändarskribenten.
Om folkhälsan är bekymret borde man försöka stoppa de enorma mängder alkohol som flödar in dagligen till Skåne från andra länder, menar insändarskribenten.Foto: DRAGO PRVULOVIC / TT

Maxgränsen för inköp är satt till en liter spritdryck, tre liter vin eller fem liter öl och tillverkaren får sälja högst 1 500 liter 100 volymprocent alkohol per år. Det röd-gröna styret, bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet, har motsatt sig denna gårdsförsäljning.

Att en hög alkoholkonsumtion kan få negativa konsekvenser, är ett faktum som vi Sverigedemokrater varken kan eller vill förneka. Men att som Region Skånes röd-gröna ledning framhålla detta som ett av två bärande argument för att inte tillåta gårdsförsäljning av vin och öl under en treårig testperiod håller inte.

Annons

Den som på allvar tror att den begränsade mängd det är tal om när regionen nu ansöker hos regeringen om att Skåne ska bli försökslän, får nog tänka om. Är det folkhälsan som är det stora bekymret, borde S och MP snarare lägga krutet på att försöka komma åt de enorma mängder alkoholhaltiga drycker som i stort sett varje dag flödar in över Skåne från bland annat Tyskland och Polen, eller att ge ett bättre stöd åt alkoholberoende.

Att köpa exklusiva öl- eller vinsorter, närproducerade på en skånsk gård kommer att vara väsentligt dyrare än en fulöl insmugglad från Tyskland. Att mindre nogräknade individer dessutom inte sällan finansierar dessa inköpsresor genom att sälja varorna vidare, även till minderåriga, är också en känd sanning.

Sett ur det perspektivet, framstår det röd-gröna styrets omsorg om folkhälsan som ett argument mot en reglerad gårdsförsäljning som ett praktexempel på hur man silar mygg och sväljer kameler.

Dessutom hävdar S och MP, som i sitt motstånd får understöd av V, att gårdsförsäljning blir ett hot mot Systembolagets monopol, vilket enligt EU-kommissionen inte stämmer.

Vi i SD ser, i likhet med den borgerliga alliansen, många fördelar gårdsförsäljning: ökad turism, bättre lönsamhet för företagarna och ett växande intresse för närproducerade livsmedel. Därför ställer vi oss också bakom skrivelsen till regeringen. Vi värnar småföretagande och närproducerade livsmedel.

Patrik Jönsson (SD)

regionråd Region Skåne

patrik jönsson
Annons
Annons
Annons
Annons