Gerd: Den sociala biten går förlorad

Debatt Artikeln publicerades

Kackerlackorna fortsätter att skapa reaktioner.

Ett par samtal om artikeln gällande problemen med ohyra och samtliga med samma åsikt, att ohyran inte är någonting som semesterfirarna tar med sig hem. Bengt är en av dem som ringer och han säger att han blev mycket arg när han öppnade tidningen.

– Jag har rest mycket och aldrig fått med mig någon ohyra hem.

Jourhavande reporter som reser väldigt mycket kan informera om att en tågresa i Polen resulterade i huvudlöss och att en svart skalbagge följt med i bagaget hem från Peru. Turligt nog var skalbaggen redan död vid ankomsten till Sverige.

Jörgen Schroeder på Anticimex i Kristianstad bekräftar att semesterfirare kan få med sig skadedjur hem.

– Det är inget ovanligt, både vägglöss och andra insekter kan följa med i bagaget hem, framförallt om man förvarar bagaget på fel sätt, som till exempel under sängen.

Ett tips är att packa upp resväskan i badkaret och skaka alla kläder innan man tvättar dem för att minimera risken säger han.

Och på tal om utlandet så har det kommit ett samtal från Ingrid gällande programmet om surrogatkliniken i Indien som sändes i dagarna. Hon berättar att surrogatmammorna fick betalt för att föda barn och att det ställdes krav på deras hälsotillstånd och ålder men att det inte ställdes några som helst krav på de blivande föräldrarna.

– Ska det vara så?

Gerd som är ledsagare åt sin blinde man har en annan vinkel på problemen med bussförbindelserna på Österäng.

– Jag och min man tycker om att åka buss och nu saknar vi mycket av det sociala som vi fick av att åka buss.

Det är för långt för henne och hennes man att gå till närmaste busshållsplats så det är färdtjänst som gäller för närvarande.

– Vi måste hjälpas åt för att få tillbaka bussarna.

Det har varit mycket om fåglar på senare tid och med de annalkande fågelräknardagarna hör Marianne av sig och är bekymrad. Hon har hört av en fågelkunnig man att talgbollar inte ska ges till fåglarna eftersom de skär sig på tungorna av nätet.

– Fåglarna blir skadade och svälter ihjäl för att de inte kan äta. Det är hemskt att tänka på hur många fåglar jag kan ha dödat istället för att hjälpa dem.

Jourhavande reporter ringer till Evert Valfridsson som är medlem i Nordöstra Skånes fågelklubb för att ta reda på mer. Till Mariannes, och alla andra fågelmatares lättnad, informerar Evert Valfridson om att detta är en skröna.

– Det är helt ofarligt att mata fåglarna genom att hänga upp talgbollar. Jag har aldrig hört talas om att det ska ha hänt.

Om man mot all förmodan ändå är orolig så kan man lägga maten i en hållare för att minimera risken.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.