Gerd: Den sociala biten går förlorad

Debatt Artikeln publicerades

Kackerlackorna fortsätter att skapa reaktioner.

Ett par samtal om artikeln gällande problemen med ohyra och samtliga med samma åsikt, att ohyran inte är någonting som semesterfirarna tar med sig hem. Bengt är en av dem som ringer och han säger att han blev mycket arg när han öppnade tidningen.

– Jag har rest mycket och aldrig fått med mig någon ohyra hem.

Jourhavande reporter som reser väldigt mycket kan informera om att en tågresa i Polen resulterade i huvudlöss och att en svart skalbagge följt med i bagaget hem från Peru. Turligt nog var skalbaggen redan död vid ankomsten till Sverige.

Jörgen Schroeder på Anticimex i Kristianstad bekräftar att semesterfirare kan få med sig skadedjur hem.

– Det är inget ovanligt, både vägglöss och andra insekter kan följa med i bagaget hem, framförallt om man förvarar bagaget på fel sätt, som till exempel under sängen.

Ett tips är att packa upp resväskan i badkaret och skaka alla kläder innan man tvättar dem för att minimera risken säger han.

Och på tal om utlandet så har det kommit ett samtal från Ingrid gällande programmet om surrogatkliniken i Indien som sändes i dagarna. Hon berättar att surrogatmammorna fick betalt för att föda barn och att det ställdes krav på deras hälsotillstånd och ålder men att det inte ställdes några som helst krav på de blivande föräldrarna.

– Ska det vara så?

Gerd som är ledsagare åt sin blinde man har en annan vinkel på problemen med bussförbindelserna på Österäng.

– Jag och min man tycker om att åka buss och nu saknar vi mycket av det sociala som vi fick av att åka buss.

Det är för långt för henne och hennes man att gå till närmaste busshållsplats så det är färdtjänst som gäller för närvarande.

– Vi måste hjälpas åt för att få tillbaka bussarna.

Det har varit mycket om fåglar på senare tid och med de annalkande fågelräknardagarna hör Marianne av sig och är bekymrad. Hon har hört av en fågelkunnig man att talgbollar inte ska ges till fåglarna eftersom de skär sig på tungorna av nätet.

– Fåglarna blir skadade och svälter ihjäl för att de inte kan äta. Det är hemskt att tänka på hur många fåglar jag kan ha dödat istället för att hjälpa dem.

Jourhavande reporter ringer till Evert Valfridsson som är medlem i Nordöstra Skånes fågelklubb för att ta reda på mer. Till Mariannes, och alla andra fågelmatares lättnad, informerar Evert Valfridson om att detta är en skröna.

– Det är helt ofarligt att mata fåglarna genom att hänga upp talgbollar. Jag har aldrig hört talas om att det ska ha hänt.

Om man mot all förmodan ändå är orolig så kan man lägga maten i en hållare för att minimera risken.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Kristianstadsbladet så godkänner du samtidigt våra regler.

På kristianstadsbladet.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på kristianstadsbladet.se. På tider då Kristianstadsbladets webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på kristianstadsbladet.se

kristianstadsbladet.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på kristianstadsbladet.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Kristianstadsbladet som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.