Hämta dina pengar

Privatrekonomi Artikeln publicerades
Anmäl alla skador till ditt försäkringsbolag.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Anmäl alla skador till ditt försäkringsbolag.

Efter ett långt liv i försäkringsbranschen vet jag att det finns många feltolkningar, för att förstå mitt resonemang behöver ni veta följande. En del av premien består av risk- och en del består av sparpremie och det är den sistnämnda som till slut utgör summan av det försäkringsbelopp som utbetalas vid slutåldern.

En liten del bekostar premiebefrielsen vid långvarig arbetsoförmåga till följd av sjukdom eller olycksfall. Om premien inte betalas finns försäkringen kvar som "fribrev". Ett exempel: Jag hjälpte en änka i Sunne på 50-talet med att anmäla dödsfallet, vi letade igenom pärmar och diverse lådor. Förutom Framtidens (numera Trygg-Hansa), egna försäkringsbrev hittade vi tre gamla försäkringsbrev. "Jag vet att vi har slarvat med betalningen så de kastar vi i papperskorgen", sa hon. "Då kan väl jag ta reda på dem?" Svarade jag.

När jag började som ombud fanns det 16 livförsäkringsbolag, varav flera utav dessa nu finns i Trygg-Hansa. Änkan blev förvånad när jag kunde kvittera ut lite över 5 000 kronor från de tre gamla försäkringsbreven.

Därför uppmanar jag alla att leta igenom sina gamla papper, för du har kanske pengar att hämta!

När det gäller olycksfallsförsäkringar: anmäl alla skador! Om du inte kan få ersättning för den kommer du att få veta det. Detta säger en, som började att på fritiden sälja försäkringar åt Framtiden, och avgick med pension som regionchef i Trygg-Hansa.

Jag avslutar med en, som man säger, sann historia ur livet. Det var mitt sista besök den dagen, en livförsäkring tecknades på mannen. När jag kom till adressen i ansökan: Ervide. "Det var en konstig adress", sa jag. "Jag kan berätta hur den kom till", sa mannen. "Det var min farfars far som fick gården i arv. När han kom in i tingsrätten i Köping för att få lagfart gick han och funderade på vad tingsdomaren skulle fråga om. Jo, naturligtvis hur du kommit över gården, men det gjorde domaren inte. Han frågade om adressen, sedan dess heter gården Ervide (ärvde den) i Himmeta socken."

Jag plockade ihop mina papper, stoppade dem i väskan och gick mot dörren. Då var det någon som sa något så att att jag blev ståendes hållande i handtaget. "Nej nu, hej med er", sa jag och öppnade dörren och steg in i skafferiet.

Karl-Erik Brundin

Åhus

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.