Handikappades röst räknas också

EU-valet Artikeln publicerades
Vilken människoskyn ska vi ha, undrar skribenten.
Foto: Kyrre Lien/TT
Vilken människoskyn ska vi ha, undrar skribenten.

Företrädare för Sverigedemokraterna borde få utbildning i att möta väljare med funktionsnedsättning på ett allmänmänskligt och värdeneutralt sätt. Deras förhållningssätt till funktionshinder kan liknas vid deras syn på invandrare, kvinnor och personer med könsöverskridande läggning, skriver Maria Liesland i Brösarp.

Handikapprörelsen strävar efter full delaktighet till valmaterial och tillgänglighet vid röstning. Vallokalerna bör vara framkomliga för rörelsehindrade, men synskaderörelsen kämpar även för ”tillgängliga val. ”. Eftersom blinda och dövblinda ännu ej kan personrösta, leta rätt på valsedlar med mera, har valmyndigheten och handikapprörelsen kommit fram till en tillfällig lösning – att valarbetarna bör hjälpa på plats Detta på ett sakkunnigt och värdigt vis.

I sådana möten är det viktigt att partiets människosyn inte lyser igenom.

Valförrättarna bör alltid tala direkt till den funktionshindrade och möta denne som en vuxen, fullvärdig medborgare. När handikappade tillrättavisar och markerar att SD-företrädare gått över en gräns, sker inte detta av personliga skäl, utan som talan för hela handikapprörelsen.

Allt eftersom partiet vuxit, har det framkommit att mörkbruna värderingar i funktionshinderfrågor lindrigt sagt inte är de bästa. Då vaknar kampen för rättvisa på nytt.

Tack vare handikappförbundens gemensamma mål, åratal av upplysning och folkbildning, har vårt land nått dit det är idag. Med nationalisternas unkna attityd går Sverige och Europa lätt tillbaka i handikapphistorien.

Nu bör det samlas gemensamma krafter för att sprida information om hur det går att mötas på ett vettigt sätt vid allmänna val. ”De vuxna i rummet”, är ett uttryck som återkommer i våra dagar. Frågan dröjer sig kvar – om personer med funktionsnedsättning kan ses som vuxna medborgare i första hand eller människor som lever genom andra och tilltalas i tredje hand? Många gånger kan välvilliga människor med goda tankar, bli så gott som omvända efter en tid inom Sverigedemokraterna.

I ett avseende ter sig funktionshindrade viktiga för SD — då antalet väljare sviktar. För att råda bot på detta, ställer de migranter mot funktionsnedsatta, alltför att fiska röster från de mest utsatta. Denna tankematris faller dock platt, då människor kan vara både invandrare och handikappade.

Höger-vänsterskalan får ofta beskriva partiernas ståndpunkt, men nationalismen utgör en tredje kraft.

Så här i valtider, slås jag även av att företrädare för andra partier kan uppleva funktionshindrade som smått pinsamma då tillgängliga valprogram kommer ifråga. Målet för valförrättarna borde ju vara att sprida ut sitt budskap även till samhällets lägre skikt.

All beundran till de få, som förmår möta personer med funktionsnedsättning med värdighet och se människan bortom hindren. I en liten by blir det lätt personligt, men frågan är världsvid – vilken handikappsyn hör hemma i 2020-talets Europa?

Maria Liesland

Brösarp, tidigare aktiv inom handikapprörelsen

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.