Har Bromölla kommun tappat allt sans och vet?

Debatt Artikeln publicerades
Foto: Martina Holmberg / TT

Kommunen låtit meddela min mor som bor på landet, i Råby Knatte, att de har köpt en större sopbil och kan numera inte köra hem till henne och och hämta soporna, eftersom den nya sopbilen bara kan köra på asfaltväg.

Nu måste min mor, som är 82 år, dra soptunnan 200 meter till ”hårdjord yta” (betyder normalt asfalt). Där ska hon dessutom skall anlägga en hårdjordad yta på fem kvadratmeter som hon ska hålla fri från snö och andra föroreningar.

Sen skall hon, på oplogad, väg släpa soptunnan 200 meter ner till denna uppställningsplats och sedan tillbaka med tunnan 200 meter igen. Vägen som det gäller tillhör varken min mor eller grannfastigheten lite längre upp, men från kommunhåll anser man att det inte är deras problem att stå för snöröjning eller asfaltering till tomtgräns.

Det finns ytterligare en äldre kvinna i området på 94 år som också skall släpa iväg sin tunna.

Hur tänker man som kommuntjänsteman när man hittar på något sådant här? Att diskriminera äldre människor och människor på landsbygd något till den så milda grad?

Det finns ju en lösningar på vansinnigheterna:

1. Bredda och asfaltera vägen upp Råby Knatte och in till varje tomtgräns så att sopbilarna kommer fram.

2. Dra fram vatten och avlopp när ni ändå håller på.

3. Ta ert ansvar och stå för snöröjning fram till respektive tomtgräns.

4. Eller behåll den gamla sopbilen. Renovera den eller köp en mindre sopbil som är anpassad för landsbygd, så att människor slipper att slita ihjäl sig för att göra kommunens tjänstemän nöjda.

5. Om kommunen ändå håller fast vid att man skall ha 5 kvadratmeter hårdjordad yta per fastighet på en plats som inte finns så får man förutsätta att kommunen köper till denna yta så att de kan välta ner stengärdena och bygga den där.

6. I konsekvensens namn så måste kommunen se till att det på var 200:de meter finns sopuppställningsplats i Bromölla, och skippa all hämtning på villatomter, för nån rättvisa måste det väl vara, och det finns ju pengar att spara.

7. Eller varför inte flytta ner alla soptunnor till torget i Bromölla. Här finns det verkligen pengar att spara.

Ja, jag vet att Bromölla kommun hatar landsbygden och tycker att alla skall bo i Bromölla tätort där man inte förvägrar sig någonting. Man har asfalterade vägar, gatubelysning, vatten och avlopp, fibrer, paddelbanor, sporthallar, och så vidare.

På andra håll lägger man ner bassänger försöker stänga ner äldreboenden, samlingsplatser typ hembygdsgårdar för att någon tjänsteman i Bromölla kommun tyckte att nu är det dags att stänga dessa ställen.

Så var ska prioriteringarna ligga i Bromölla kommun? På flådiga banor och hallar eller på allas behov, eller tänker ni fortsätta att diskriminera gamla och landsbygdsbor? (nåja landsbygd och landsbygd)

Bengt Nilsson

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.