HKR – Öppna dörrarna för demokratin

Demokrati Artikeln publicerades
Framtidens politiker kan finnas på högskolan.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Framtidens politiker kan finnas på högskolan.

Under EU-valrörelsen frågade Centerpartiets Ungdomsförbund Högskolan Kristianstad om tillåtelse att få stå på campus, dela ut material och prata med studenterna. Svaret de fick var att inga politiska partier var tillåtna på campus.

Policy av det här slaget har blivit vanligare och vanligare de senaste åren och HKR är inte ensamma om sådana här beslut. Det är viktigt att poängtera att HKR, företag, föreningar och organisationer har all rätt i världen att förbjuda politiska partier från att vara i deras lokaler, men bara för att de får, betyder inte att det är rätt.

Oavsett vad man tycker om ett parti eller ungdomsförbund så har vi ett uppdrag att uppmuntra demokrati och förmedla samhällsinformation, och i det uppdraget måste vi få möta folket i deras vardag. Politiker måste kunna ha en dialog men folket de representerar och vi ungdomsförbund måste kunna engagera unga för att bli framtidens politiker, eller åtminstone bli informerade väljare. Utgångspunkten för detta är vi måste kunna bemöta folk, men det uppdraget blir svårare och svårare desto fler som stänger sina dörrar för oss.

En öppen arena leder till bättre kommunikation mellan medborgare och politiker, eller i vårt fall ungdomar och ungdomsförbund. Därför efterfrågar vi att HKR, och andra organisationer som i dagsläget har en policy av att inte tillåta politiska partier, bjuder in oss för att diskutera frågan. Demokrati berör oss alla, privatperson som organisation, och hela samhället måste dra sitt strå till stacken för att demokratin ska främjas.

Följande ungdomsförbund står bakom denna insändare:

CUF Nordöstra Skåne, Ungsvenskarna Skåne Nordost, SSU Klasskamp Kristianstad, LUF Hässleholm, MUF Kristianstad och KDU Nordöstra Skåne

Noah Englesson

Kristianstad

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.