Humanism är okänt begrepp i naturen

Debatt Artikeln publicerades

Johnny gillar inte att grannens katter tar fågelungar. Jovisst det är grymt, men det är naturligt. Katter är rovdjur. De gör stor nytta genom att hålla efter skadedjur som smågnagare. Det var egyptierna som dominicerade katten för att den skulle hålla rent från möss och råttor i spannmålsmagasinen.

Katten är ett rovdjur.
Foto: Hasse Holmberg/TT
Katten är ett rovdjur.

Det är inte bara katter som tar fågelungar. Från mina fönster kan jag se hur fiskmåsar och skator tar ändernas ungar i kanalen. Rovfåglarna tar också många vuxna småfåglar och ungarna i boet blir föräldralösa och svälter ihjäl. Det är grymt men också naturligt. Moder Natur är ingen öm moder. Naturen har inte råd med något medlidande. Hade inte rovdjur beskattat fågelpopulationen hade himlen förmörkats av fåglar. Hela naturen är ett levande skafferi. Den ena arten äter den andra. Allt i naturen går ut på att äta eller ätas. På grund av att "maten" lever hållen den sig frisk utan kylskåp och frys tills den blir någons måltid. Det är praktiskt men inte barmhärtigt. Glöm inte bort att fåglarna föder upp sina ungar på insekter som också lever och har självbevarelsedrift och vill inte bli någons middag.

För att slå vakt om fåglar i trädgården mot naturens gång kan man ha träd och annan skyddande växtlighet där fåglarna kan söka skydd. Sätta upp kattsäkra holkar och för rede på marken plantera krypande, täta buskage som katterna inte kan ta sig igenom. Men diet finns andra små boplundrare som mårddjur och ormar som boet kan blir utsatt för även om det är dolt på marken.

Moder Natur har många ”följare” som gör anspråk på våra tomter utan att ta hänsyn till lagfart och mänskliga påfund. De bara tar för sig med den starkares rätt.

Alf Andersson

Kristianstad

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.