Hundraåriga köldrekord slagna i USA

Debatt Artikeln publicerades

Enligt SVT Rapport slogs hundra år gamla köldrekord i USA under nyårshelgen. Det är den lilla nyheten. Den STORA nyheten är att detta bildar en trend som innebär att en ny Liten Istid nu börjat.

I vintras slogs ovanligt många lokala köldrekord i Sibirien, Öst-Europa, Mellan-Östern, Nordamerika och Kina. I somras hände detsamma i Australien, Nya Zeeland och Sydamerika. Den 16:e juli slogs ett historiskt rekord på minus 25,4 grader i Bariloche, Argentina. Större delen av Chile fick snö, på flera håll första gången på 40 år. I huvudstaden Santiago förlorade 250.000 invånare strömmen. Södra Brasilien fick snö med minus 7,4 grader i regionen Santa Catarina.

November-rekord sattes i Sibirien med minus 54 grader, i New Yorks Central Park med minus 4,4 grader. Den 30:e noterade Nikkaluokta minus 33,9 grader.

Denna trend förutsades redan för 20 år sedan av solforskare då mönstret för solfläckarnas cykler nu liknar det för 200 och 400 år sedan. Det indikerar låg aktivitet i Solen.

I en sensationell rapport nyligen visar den danske forskaren Henrik Svensmark hur dagens svaga magnetfält från Solen släpper fram fler kosmiska partiklar till Jorden. Dessa kolliderar med luftens molekyler, så att grupper av molekyler kan växa till kondensationskärnor för vattenånga. Då bildas mera moln, vilka reflekterar solens värme, så att Jorden nu blir kallare.

Ingen verkan av koldioxid har kunnat mätas. Någon uppvärmning kommer således inte att ske, men en avkylning, som möjligen kan bli besvärande.

Sture Åström

Nätverket KLIMATSANS