Hur kan ”Årets kvinna” vara 16 år?

Skola Artikeln publicerades
Greta Thunberg.
Foto: Daniel Reinhardt
Greta Thunberg.

Enligt FN:s barnkonvention räknas varje människa under 18 år för ett barn.

Även om flickor och kvinnor mognar tidigare än pojkar och män, så är en 16-åring per definition fortfarande ett barn.

Hur kan Karin Olsson och övriga i Expressens jury utse ett barn till ”Årets kvinna 2019”! Varför går Expressen i bräschen för att beröva barn under 18 år sin barndom och möjlighet till utbildning?

Låt barnen gå i skolan och uppvigla dem inte till att skolstrejka. Vill barn visa något positivt eller negativt för något de tror på, inspirera dem istället till att göra detta utanför ordinarie skolarbete. Förr noterades i betyget ”Frånvaro utan giltigt förfall”. Jag hoppas innerligt att alla skolor, där elever strejkar på skoltid, återinför det i skolbetyget.

Det är en förolämpning mot tidigare utsedda ”Årets kvinna” att utse ett 16 årigt barn 2019.

Att folk har tilltro till journalister är en förutsättning för att tidningarna på sikt skall överleva.

Bo Christensson

Degeberga

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.