Hyresgäst: ”Behövs kameraövervakning inne i soprummen”

Jourhavande Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: Adam Wrafter/SvD/TT
Arkivbild.

Problem med överfyllda och skräpiga soprum där plast slängs bland matavfall är ett stort problem, tycker en av ABK:s hyresgäster. Håll ut! Kameror är på väg till flera fastigheter, svarar ABK.

En man med signaturen Nicke Nyfiken ringer in med en uppmaning till alla bilister.

– Om fotgängare är på ett övergångsställe, låt oss då gå över i lugn och ro. Kör inte mot oss förrän vi gått över. Varje dag både på obevakade och bevakade övergångsställen är det rysk roulette, säger han.

Med tanke på de bränder som rasar i Hästveda och på andra håll i landet vill han också påminna om brandrisken.

– Ta det lugnt med eldandet!

En hyresgäst i ett ABK-hus på Österäng är förfärad över situationen i soprummet.

– Det är rena kaoset om helgerna, man kan knappt gå in där. De slänger sopor på golvet och lägger plastpåsar där matavfall ska vara, säger hon.

Hon har bott hos ABK i ett par år och tycker att problemen eskalerat den senaste månaden.

– Jag tycker synd om vaktmästarna, efter helgerna har de flera timmars jobb att plocka väck detta. De har ju annat att göra och stora områden att sköta. ABK måste sätta ner foten. Jag kan knappt bo här längre, något måste göras, säger hon.

Vad tror du det beror på att det ser ut sådär?

– Jag tror att det är okunskap ibland. Jag tycker att man skulle ge kurser i hur man gör när man sorterar. Eller sätta upp kameror, det hade behövts kameraövervakning inne i soprummen, säger hon.

Jonas Rosenberg, kommunikationschef på ABK, svarar att kameror faktiskt är på gång i flera områden.

”Att en del boende inte sorterar sina sopor på rätt sätt är ett generellt problem i samhället idag. Vi ser detta i flera av våra områden, bland annat Österäng. Vi har beställt kameror till ett stort antal soprum på Österäng för att minska felsorteringen”, skriver han och fortsätter:

”Vi har utförlig information om sortering i soprummen och vi träffar nyinflyttade hyresgäster i soprummen och visar hur man ska sortera. Vi gör också regelbundet extra informationsinsatser för att få våra hyresgäster att sortera rätt, och det kommer vi att behöva fortsätta med.”

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.