Inga mer skattepengar till flyget

Debatt Artikeln publicerades
Kristianstad Österlen Airport går med nästan 18 miljoner i förlust, menar insändarskribenten.
Foto: Tommy Svensson
Kristianstad Österlen Airport går med nästan 18 miljoner i förlust, menar insändarskribenten.

Den 3/12 kunde vi läsa i Kristianstadsbladet att klimathotet blir allt svårare att avvärja och att de globala utsläppen av växthusgaser måste halveras till år 2030. Det är en stor utmaning som kommer att kräva drastiska åtgärder.

Samtidigt kunde vi läsa att Kristianstad Airport går med nästan 18 miljoner i förlust. Detta täcks upp av skattemedel. Det mesta dessutom från skattebetalarna i Kristianstad kommun (nära 12 miljoner). Det är alltså ännu ett förlustår för miljön och oss skattebetalare.

Är det rimligt att fortsätta sponsra en verksamhet som konstant går med förlust och som dessutom innebär en stor miljöbelastning? Är det inte hög tid att värna miljön genom att lägga ned flygplatsen och att använda pengarna till något bättre?

Vänsterpartiet Kristianstad har i många år krävt ett stopp för subventioneringen av flyget. Är det inte äntligen dags att övriga partier gör gemensam sak med oss, för en bättre miljö? Pengarna skulle framöver med fördel istället kunna användas till solceller, elbilar inom kommunala verksamheter eller någon annan satsning där de gör nytta istället för onytta.

Det är du och jag som kan göra skillnad för miljön. Ett effektivt sätt att göra det på är genom att ta ansvar för gemensamma satsningar i våra gemensamma verksamheter.

Tony Björk och Mikael Persson

Vänsterpartiet Kristianstad

 

Läs också:

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.