Ingen anledning att oroa sig för pensionen…

Pensionen Artikeln publicerades
För någon med usel pension är det inte lätt att få det att gå ihop.
Foto: Henrik Montgomery/TT
För någon med usel pension är det inte lätt att få det att gå ihop.

För den med låg pension lär det inte bli så mycket bättre framöver. Kanske är det svårt för beslutsfattare med en månadslön på 70 000 kronor och bra pensionsvillkor att sätta sig in i hur det är att ha usel pension, funderar pensionärsaktivisten Göran Carlsson.

Kommunikationschefen på Pensionsmyndigheten, Sten Eriksson, säger att det finns ingen anledning till oro. ”Jobba, betala skatt och se till att du har tjänstepension. Gör en prognos på ”min pension” och tycker du att det blir för lite så jobba något extra år eller spara själv”.

Det här är den ärliga slutsatsen av våra bestämmande politikers nya överenskommelse. Vill du få en bättre pension måste du jobba mer och längre. Det är enkelt att förstå att detta i första hand handlar om dig med låg lön eller är förälder som väljer att jobba deltid i familjen. Allt är som vanligt med andra ord.

Den bistra sanningen framåt är nog, för alla med dålig pension, att det kommer inte att bli så mycket bättre.

Vi har ju fått en ny regering och en ny budget. Bra för många pensionärer men för dom som har det sämst blev det inte så många kronor. Visserligen delas det ut en del i bostadsbidrag men det misstänker jag är ett sätt att skära statsutgifter. Det blir billigare med bostadsbidrag än med högre pension till alla som egentligen är värda mer.

Den bistra sanningen framåt är nog, för alla med dålig pension, att det kommer inte att bli så mycket bättre. Ingen politiker verkar vara tillräckligt intresserad.

Jag tror att en del av problemet är, du politiker eller myndighetsföreträdare, som bestämmer i frågan. Du har 60 000, 70 000 eller 100 000 kronor i månadslön och har pensionsvillkor som får de flesta andras att blekna vid en jämförelse. För dig som högavlönad är det svårt att förstå problemet med usel pension.

Pensionsfrågan är mycket stor, det handlar om många väljare.

Jag tycker att till exempel att en undersköterska efter 45 års arbete skall klara sig bra på sin pension. Något av partierna borde vilja arbeta med frågan, på riktigt. Jag tänker då inte på partier som bara vänder sig till högutbildade och storstadsbor, utan er andra som vänder sig till i stort sett alla medborgare. Pensionsfrågan är mycket stor, det handlar om många väljare.

Som lök på laxen, för många fattigpensionärer, tänker sig nu regeringsföreträdare att bensinskatten skall ökas kraftigt. Med ett pris på 20 kronor litern blir det inte bra att ha låg pension och viljan att bo på landet. Klimatmässigt säkert rätt, särskilt får de i samhället som har bäst råd.

Göran Carlson

Pensionärsaktivist, Kristianstad

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.