Invandrare, vad jobbigt

Debatt Artikeln publicerades

I valtider pratades det mycket om invandring och invandrare. Men det pratades inte med invandrare. Låt oss vara med och tycka till, skriver Tesfa Abdisa.

Hej, Tesfa här, Tesfa ”Invandrasson”, alltså. Vi är cirka en miljon i Sverige som har detta moderna efternamn. Invandrare har blivit ett samhällsproblem i dagens Sverige. I valtider pratades det mycket om invandrare. Om oss, men inte med oss.

Människan har genom tiderna vandrat från problem. Själv har jag ”vandrat” från Oromia till Sverige.

Globaliseringen har minskat det geografiska avståndet. Däremot har orsakerna som tvingar människor att flytta blivit större. Det är kanske så några av oss tänker idag: ”Ni från västvärlden har varit i våra länder och ställt till det för oss under den koloniala eran, nu är vi här och ställer till för er”. Kolonialmakterna ritade om kartan som det passade deras intressen, i dagens konflikthärjade länder. Nu har situationen expanderat från ett lokalt till globalt problem.

Där är vi idag.

De etableradepartiernas diskurs saknar relevans! Deras ensidiga ”ja” till okontrollerad invandring är för mig inte mycket bättre än SD:s ”nej” i frågan. Båda attityderna är omänskliga och degraderar gruppens dignitet.

När flykten blir massiv, och inte är proportionell med vad det befintliga samhället accepterar, skapas hat och konflikt. Så upplever vi det nu i Sverige. Det är naturligt och mänskligt.

Jag tror inte att de som röstar på SD är rasister. Jag tror att det till stor del är ett uttryck för missnöje mot de andra partiernas invandringspolitik.

Även om jag själv är invandrare... nej, nu är jag ju ”svensk”, förresten, är jag mycket kritisk till den nuvarande invandringspolitiken. Invandringspolitiken är för viktig för att hanteras av ett parti som Sverigedemokraterna. Deras argument är för mig relevanta, men det behövs inte ett SD för att inse en sådan uppenbar realitet.

Att ingen tar ansvarbäddar bara för en långsiktig konflikt i samhället. Vad borde göras? Låt oss invandrare vara med och tycka till. Prata med oss, inte bara om oss!

Att människor som flyr från krig behöver hjälp är inte konstigt.

Ta inte hit människor i massor som om de vore objekt/varor och gör dem till en del av en äckeldiskussion. I ett samhälle som detta, vars mentalitet formats av det koloniala konceptet, hade kanske lösningen varit inga invandrare eller så få att det knappt syns eller hörs. Men nu är vi här och det är som det är.

Jag har en dröm, att detinträffar ett mirakel som gör att människor inser att det behövs förändring, ställer krav på sina ledare så att de delar med sig både kunskap och resurser och tänker ut en både kortsiktig och långsiktig plan så att människor överhuvudtaget inte ska tvingas fly sitt land. Av de politiska ledarna i västvärlden krävs att de slutar samarbeta med diktatorer i andra länder för egen vinst. Det är ju detta som ligger bakom det globala flyktingproblemet. Behandla sjukdomen, inte symptomen!

Vi behöver hjälp för att stabilisera våra hemländer så att vi inte destabiliserar andras. För de människor som önskar vistas i Sverige borde det finnas ett formulär som går ut på: Vem är du? Vad vill du? Vad ska du göra här? Hur ska du göra det? Hur ska du finansiera ditt uppehälle?

Detta för att det ska finnas ömsesidig respekt mellan människor. Då slipper vi elitens begrepp: ”Vi ska hjälpa dem! Vi ska ta hand om dem!” eller också ”Nej, vi kan inte hjälpa dem. Vi kan inte ta hand om dem.”

Om de bara vill så vet politiker vad som borde göras gällande invandringspolitiken. Jag anser inte att jag behöver starta ett nytt politiskt parti för att de ska lyssna. Återstår att se vad nästa val erbjuder oss.