"Jag tror att människor behöver både kött och grönsaker"

Debatt Artikeln publicerades

Nordkorea, värnplikt och köttproduktion diskuteras i dagens spalt. Men även mer lokala angelägenheter som varför loket som barnen kunde leka vid i Åhus är försvunnet.

Först ut är Ulf, som reagerar på Jonas Paulssons insändare i måndagens tidning (4/9). Jonas Paulsson skriver att nötkött orsakar 26 kilo växthusgaser per konsumerat kött. Väljer konsumenten i stället bönor blir utsläppen endast 0,7 kilo. Men Ulf tycker att vi behöver kor och köttproduktion av flera anledningar.

– Jag åkte till Lund med tåg och det var tragiskt med obetade åkrar ändå ner mot Eslöv. Sen var det vete hela vägen.

Om åkrar och ängar betas får vi mindre fästningar, menar Ulf, och tillägger att det är viktigt att man använder stallgödsel i stället för konstgödsel för att öka produktionen av växter.

– Det finns ingenting som säger att det är nyttigare livsmedel för att det är ekologiskt. Jag vill ha en debatt om detta och tror att människor behöver både kött och grönsaker.

Kent Olsson inleder med att kritisera att Sverige länge kapat i försvaret, något som blir extra obehagligt i tider när Nordkorea provspränger var och varannan dag.

– Sverige var väldigt naiva en gång i tiden och lade ner allmän värnplikt, som nu tagits upp igen. Nu står vi där och ska rusta, men vad kostar detta?

Kent oroar sig också för hur Sverige skulle klara sig i händelse av krig och skulle vilja veta hur många soldater Sverige egentligen har.

– Vad man har läst klarar vi att hålla Sverige en vecka. Jag blir förbannad över det, istället har vi lagt pengar på invandring.

Kent är också upprörd över att folk utan tillstånd ställer sig på handikapparkering.

– Vad är det för samhälle vi har? Vi måste kunna kasta ut folk som inte sköter sig. Det är orättvist mot de äldre, som har slitit för att vi ska ha det bra. Sverige är ett sjunkande skepp.

Sven har två frågor han gärna skulle vilja ha svar på. Den första är till annonsavdelningen på Kristianstadsbladet.

– Jag undrar varför man använder färgad bakgrund och vit, väldigt liten, text. Jag har nya glasögon men det är ändå svårt att läsa det.

Annonschef Magnus Isaksson svarar att många av de annonser som finns i tidningen kommer in som färdigt material från kund eller reklambyrå. De annonserna kan det vara svårt att påverka och kontrollera.

– Mitt råd är att alltid kontakta annonsören själv och påpeka att det är svårt att läsa deras annonser, säger Magnus Isaksson.

Svens andra fråga riktas till kommunen och gäller ett lok som stod mellan pizzerian och banken i Åhus, som barnen brukade leka vid.

– Det skulle bara repareras, men varför har det inte kommit tillbaka? Det saknas.

Monica har en fundering som hon tror att även andra har undrat över.

– Det handlar om när vi får våra reklamblad, till Coop får vi på måndagar och Kvantum på tisdagar. Då måste man vänta och se vad de har för varor. Varför kan man inte samordna det?