JM: "Förvisso har de inget att skydda inne i skallen"

Debatt Artikeln publicerades
Ett vårtecken.
Foto:Anita Rosengren
Ett vårtecken.

Enbart damer i luren i dag. På agendan stod busskurer, pensionärernas situation och så ett läskigt vårtecken.

Först ska vi ägna oss åt ett tveksamt vårtecken. Ormar. Anita Rosengren har skickat in en bild till jourhavande (som du kan se på webben) på en verklig ormgrop.

– Jag träffade på dem när jag var på upptäcktsfärd vid Hammarsjön häromdagen. På ett flertal ställen kunde man se snokarnas parningslek. I en ormgrop fanns det cirka 25 snokar som "fröjdade sej". Fascinerande! Ett säkert vårtecken.

Så ringer Ann-Marie. Hon känner sig inspirerad av Carolin Dahlmans ledare om fattigpensionärerna. Ann-Marie är nämligen pensionär, 79 år gammal.

– Och i min ålder behöver man en del dyra mediciner för att klara livhanken. Men jag måste också äta ordentligt för att överleva. Och jag har inte råd med båda. Oavsett hur jag väljer får jag svårt att överleva, spetsar hon till det.

– Ja, lite ironi är det, men det är också sanningen. Att Sverige inte respekterar sina pensionärer bättre. Jag vill inte betala för ensamkommande och allt de kallas. Inte förrän vi kan ta hand om oss som redan finns i landet. Jag vill att det satsas rejält på oss pensionärer som jobbat i många år och som fött barn och som slitit.

Hon vill någon gång kunna unna sig något, men i nuläget går alla pengar till enbart överlevnad.

JM Johansson hör av sig via mailen. Problemet rör mopedbusar.

– Vi har fått problem med ett par killar som buskör med mopeder på cykelvägen som leder till Nosabyvägen, och sedan vidare till Balsby.

De kör för fort, de väsnas, de kör utan reg-skyltar, och dessutom utan hjälmar på huvudet.

– Förvisso har de uppenbarligen inget att skydda inne i skallen... men det är ju ändå olagligt!

JM berättar att de kör både dag och sena kvällar, och menar att det bara kan finnas ett syfte: att störa. JM skulle personligen mer än gärna se att man inte får köra moped på cykelvägar överhuvudtaget, men i första hand åtminstone på denna vägsträckan.

– Det är ett tättbebyggt område, med många hus/boende, så det är säkert fler än vi som blir störda av detta. Och dessutom utgör de en fara för de som går eller cyklar på cykelvägen, vissa kommer med barn/barnvagnar, hundar, och ofta kommer det folk i rullstol eller permobil. Så det är ytterst olämpligt att mopeder ens ska få förekomma på en sådan cykelväg. Jag har idag kontaktat både polisen och kommunen om detta, så jag hoppas på snar ändring!

UD som ringde till spalten om nerlagda busstopp i förra veckan vill göra ett förtydligande: när hennes närmsta hållplats dragits in blev hon hänvisad till en på Kung Valdemars väg B – som också den försvunnit.

– Fortfarande har ingen svarat mig på varför och om den kommer tillbaka. Även när man är pensionär utan bil måste man kunna ta sig in till stan. Om de inte återinför hållplatsen så får de bjuda på taxi, för oss om inte orkar gå så långt.