Johnny: ”De kommer smygande med fågelungar i munnen”

Jourhavande reporter Artikeln publicerades
Koltrastungar.
Foto: Kerstin Joensson
Koltrastungar.

Flera rosor delades ut av glada röster i dag. Men en fågelvän på Kulltorp är allt annat än glad över det som händer på hans tomt.

Ingegerd Andersson i Bromölla inleder med att tacka oss på Kristianstadsbladet för ett fint reportage i onsdagens tidning om vägkyrkan i Gualöv. Hon vill uppmuntra alla att passa på att besöka den vackra kyrkan innan den stänger för säsongen efter helgen. Men hon har en synpunkt på texten.

– Det står att man höjt sittbänkarna i vapenhuset för att de var för låga att sitta på, men det är inga sittbänkar. På 1400-talet fungerade de som vapenställ, inget annat. Det är på senare tid man börjat använda vapenhusen till att sitta i, säger hon.

Bertil i Broby har också beröm. Han besökte Tjernobyllägrets konsert i Broby på onsdagen och är lyrisk.

– Det var en fantastisk orkester med ett 50-tal barn som till och med lärt sig sångerna på svenska, vi fick gott kaffe och annat och allting var så fint. Jag vill verkligen önska lycka till med 25-årsjubileet och tacka Rolf Tillman för vad han gör för barnen och för oss i Broby och även tacka sponsorerna.

Men Johnny på Kulltorp är bara arg. Han är älskar fåglar och ser nu hur grannens katter varje dag plågar ihjäl fågelungar.

– Vi har ett fågelbad i trädgården, matar koltrastarna och andra fåglar på vintern och nu rensar grannkatterna alla bon på ungar. Varje kväll smyger katterna här och tar ungar och andra fåglar och de som äger katterna gör ingenting. Jag blir så ilsken, säger han.

Johnny undrar om man får lov att själv avliva katterna eller om kommunen kan göra det eller sätta upp fällor. Men svaret är att nej, det är inte tillåtet.

– Vi kan inte göra ett dugg. Katter är fredade djur enligt lagen, säger Tomas Holst som är kommunjägare i Kristianstad.

Han berättar att om det är frågan om kommunens mark, om katter kissar ner sandlådor på något kommunalt dagis till exempel, då kan han i särskilda fall få sätta ut fällor, men aldrig annars. Men han är lika arg på att katterna tar ungar som Johnny är.

– Folk borde inte ha katter lösa i tättbebyggda områden och de fattar inte att många fåglar har bon på marken som katterna ger sig på. De tar allt möjligt och smyger runt överallt, inte bara i villaområden. De är ju ingen som skulle släppa ut en hund vind för våg.

Tomas Holst vill passa på att ge alla kattägare en uppmaning:

– Katter ska vara inomhus. Håll dem där.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.