Jörgen Svensson: Det ska fan vara chefredaktör

Debatt Artikeln publicerades
Foto: Jörgen Svensson

Det var länge sen det var så hett om öronen. Men jag kan faktiskt köpa att vi får några rejäla skopor ovett just nu.

”Det ska fan vara teaterdirektör.” Citatet är från pjäsen ”Ett resande teatersällskap”, som August Blanche skrev redan i mitten på 1800-talet. Jag vet inte riktigt varför det etsat sig fast i mitt minne, men huvudrollsinnehavaren Georg Rydeberg var en speciell människa och det här var ju på den tiden i början på 70-talet då det inte direkt fanns så mycket att välja på i svensk television. Man tittade på det som fanns på tv, även om man ännu inte fyllt tio och även om det var en pjäs med Georg Rydeberg. För den som vill återuppliva minnena eller se den för första gången finns den under Öppet arkiv på SVT Play.

”Det ska fan vara chefredaktör”. Citatet skulle kunna vara från en helt annan pjäs i Västra Vallgatan i Kristianstad. Det var länge sen man hade det så hett om öronen.

Jag har visserligen travesterat Blanche tidigare, anledningen var väl ungefär densamma som nu, att människor av olika skäl tycker att Kristianstadsbladet inte riktigt levererar. Och det är ju exakt vad distributionsfrågan handlar om. Men det kan också vara när vi inte låtit människor komma till tals eller någon tycker att den eller de fått oförsvarbart mycket stryk i våra texter.

Ingen är mer bedrövad än en redaktör när vi av olika skäl försvårar och krånglar till det för läsarna. Jag tror inte att jag kan vara tydlig nog på den punkten.

Den traditionella uppdelningen på ett tidningsföretag var att redaktionen stod för orden. Nån annan räknade.

I dag står redaktionen fortsatt för orden. Men vi är också inblandade i räknandet.

Kostnad ställs mot kostnad. Distributionskostnaden ställs mot kostnaden för att bevaka IFK Kristianstad.

Ville sportredaktionen åka på IFK Kristianstads bortamatcher i Champions League? Såklart, det är en ambitiös redaktion, de vill vara över allt. Och är det också inom rimliga gränser. Inom landets gränser. Nä, de fick inte åka, inte ens till handbolls-VM i Danmark, trots att det egentligen inte var orimligt med tanke på hur många Kristianstadsspelare som var där. Men det gick ändå inte riktigt att motivera.

Ville sporten åka till Vitryssland i helgen och rapportera från IFK:s avgörande match i gruppspelet i Champions League? Ja, det ville sporten. Robin Nilsson är på plats i Brest. Efter en liten nedgång i intresset för IFK känns det som om IFK är hetare än på länge. Vranjeseffekten, delvis. Därför är det motiverat.

Jag tror för övrigt att vi inte kan lägga nog med pengar på att producera innehåll.

Sådär kan vi hålla på. Som i vilket annat välskött företag som helst.

Sen kan man välja andra vägar också och låta det bli som det blir. Det slutar oftast inte speciellt bra.

Det ska fan vara chefredaktör? Nä, faktiskt tvärtom, det är hur kul som helst för det mesta. Jag kan faktiskt köpa att vi får några rejäla skopor ovett just nu.

Trevlig helg!

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.