Jörgen Svensson: Varför vi inte alltid "berättar som det är"

Debatt Artikeln publicerades
Jörgen Svensson.
Jörgen Svensson.

Varför skriver ni inte som det är? Frågan är inte direkt ovanlig. Det är faktiskt ingen som påstår att vi ljuger, men vi skriver inte som det är. Sägs det.

I nästa vecka drar branschorganisationen TU igång en informationskampanj om medier och trovärdighet. Organisationen oroas av att var femte nyhetskonsumerande svensk säger sig misstro etablerade medier.

Att medier ifrågasätts är inget nytt och inget konstigt, det är snarare sunt med en viss skepsis, men det nya är att en uttalad misstro kommer även från mer oväntat håll, från etablerade politiker eller företag som har speciella agendor.

Det finns en poäng i att misstänka medier för att mörka, att inte berätta sanningen. Den här kritiken kommer inte minst från främlingsfientliga krafter. Medierna sägs mörka för att man till exempel inte vill berätta om en person med invandrarbakgrund ligger bakom ett brott.

Många tror att det finns en dold politisk agenda hos etablerade medier. Det är inget annat än rent trams.

Vi kan i dag se stora skillnader i hur svenskarna tar del av nyheter. Ungefär hälften av svenskarna gör det på traditionellt vis, via dagspress, radio och tv, visar en alldeles aktuell studie från flera stora tidningar och Handelshögskolan i Stockholm. Fortfarande läser varannan svensk en tryckt dagstidning varje dag. Men den andra halvan vänder sig i mindre utsträckning till de etablerade medierna.

I veckan hade jag ett längre samtal från en läsare som brukar höra av sig med synpunkter på Kristianstadsbladet. Vi gör inte alltid samma omvärldsanalys, men vi brukar samtala på ett bra sätt. Han utryckte just uppfattningen att vi borde skriva som det är. Det vill säga berätta vem som begått brottet, det var inget han skulle behöva leta upp på Flashback.

Varför pixlas bilder? Är inte männen som stal insamlingsbössan väl värda att få sina ansikten i tidningen? Svaret är att Kristianstadsbladet inte ska döma, det har vi domstolar till. Vi ska stå för en publicistik som visar hänsyn. Vem tar ansvar för att någon ger sig på en person som är misstänkt lik en person som förekommer på den suddiga bilden på övervakningskameran? Den som förekommer på den opixlade bilden kanske har barn. Ska de också behöva bli utpekade? Hänsyn är ett ord som kan användas för att beskriva vårt förhållningssätt.

Jag vill påstå att kraftfulla nyhetsredaktioner garanterar kvalificerad, saklig och opartisk rapportering. Det är där kunskapen och det nödvändiga journalistiska hantverket finns. Det är där vi håller oss till det självreglerande pressetiska system som ger redaktionerna vägledning i det dagliga arbetet och som kan ge den som känner sig felaktigt behandlad i pressen möjlighet till upprättelse.

Men vi har anledning att vara självkritiska. Det finns gånger då vi kunde varit tydligare. Tydlighet är nämligen alltid bra. Och vi har inte varit tillräckligt bra på att förklara vad vi gör och varför vi gör på vissa sätt. Varför vi inte alltid "berättar som det är".

Trevlig helg!

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Kristianstadsbladet så godkänner du samtidigt våra regler.

På kristianstadsbladet.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på kristianstadsbladet.se. På tider då Kristianstadsbladets webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på kristianstadsbladet.se

kristianstadsbladet.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på kristianstadsbladet.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Kristianstadsbladet som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.