Julmörkret spred sig över Åhus – även den här julen

Debatt Artikeln publicerades
Mörker i Åhus.
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Mörker i Åhus.

I Kristianstadsbladet den 1 november 2018 kunde vi läsa ”Nu sätts julbelysningen upp i stan. Kommunen är i färd att pynta staden inför jul.” Det framgick vidare att ljuskronor, slingor och änglavingar skulle sättas upp och lysa upp Kristianstads centrum under julen.

Samhälle

Detta gav en förhoppning att även kommunens största basort – Åhus – denna jul skulle få en bättre julbelysning än under de gångna jularna då denna inte varit så imponerande.

Efter julen 2017 i januari skickade jag synpunkter på den då alltför dåliga julbelysningen i Åhus centrum till Kristianstads kommun, Kristianstadsbladet och Platsorganisation Åhus Sweden (i dag Åhus Sweden).

Synpunkterna togs in i Kristianstadsbladet under rubriken ”Jourhavande reporter” i januari 2018.

Från platsorganisationen hörde jag inget.

Kristianstads kommun svarade genom Jonas Schrevelius C4-Teknik i slutet av januari 2018 och talade om att man redan då, tillsammans med platsorganisationen i Åhus, tittade på dessa frågor och att man förhoppningsvis hittar en lösning som kommer att fungera till jul (julen 2018).

Efter artikeln i Kristianstadsbladet den 1 november kontaktade vi den 6 november 2018 Henrik Wester, informatör på C4 Teknik och undrade vad som händer med julbelysningen i Åhus julen 2018 och hänvisade då till vårt brev i januari angående den dåliga julbelysningen i Åhus julen 2017.

Svar kom från Henrik Wester Kristianstads kommun den 6 november 2018 där han talade om att ”Vi tittar redan nu på dessa frågor tillsammans med platsorganisationen. Förhoppningsvis hittar vi en lösning som kommer att fungera till jul.”

Samma svar som vi fick från Jonas Schrevelius Kristianstads kommun i början av januari 2018.

Trots nästan ett års handläggningstid lyckades man inte alls leva upp till förhoppningarna att hitta en bra lösning till julen 2018.

En vacker julbelysning bör väl inte bara vara förbehållen centralorten Kristianstad.

Julbelysningen i Åhus centrum omfattade julen 2018, liksom julen 2017, fem upplysta snökristaller monterade i lyktstolpar på Köpmannagatan mellan Vallgatan och Järnvägsgatan. Fyra snökristaller som fattades redan julen 2017 hade fortfarande ej heller ersatts med nya.

Vidare fanns det belysning i fem små träd, av totalt 24 träd, som finns längs Köpmannagatan. Belysningsslingorna i fyra av de fem träden hade endast delvis fungerande ljusslingor.

Utanför banken fanns en mindre gran med ljusslinga där den tidigare trevliga upplysta julbocken stod.

En vacker julbelysning bör väl inte bara vara förbehållen centralorten Kristianstad.

Nu är det snart ännu ett helt år till nästa jul. Det borde väl då vara möjligt för Åhus Sweden och Kristianstads kommun att gemensamt se till att vi slipper att få uppleva ännu ett julmörker...

Jag har tidigare framfört att de för några år sedan slopade vackra lysande kometerna, som välkomnade boende och besökare till Åhus från rondellerna vid Flötövägen och Köpmannagatan vid tobaksladan fram till korsningen mellan Köpmannagatan och Vallgatan, bör ersättas med nya sådana.

Vidare har jag också tidigare år framfört att det skulle vara trevligt med en upplyst julgran vid grönytan i korsningen Hamnleden-Köpmannagatan och Järnvägsgatan då denna plats är en av inkörsportarna till Åhus centrum.

Nu är det snart ännu ett helt år till nästa jul. Det borde väl då vara möjligt för Åhus Sweden och Kristianstads kommun att gemensamt se till att vi slipper att få uppleva ännu ett julmörker i Åhus och då förhoppningsvis hitta en lösning som kommer att fungera till nästa jul.

Jan och Gunilla Appelqvist

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.