Klimathotet är en god födkrok

Debatt Artikeln publicerades
IPCC håller presskonferens i Incheon, Sydkorea, oktober 2018.
Foto: Ahn Young-joon
IPCC håller presskonferens i Incheon, Sydkorea, oktober 2018.

Mats Jangdal, Klassiskt liberala partiet, svarar på miljöpartisten Jan Anderssons fråga (6/5) om vem som betalar de ”mutade” klimatforskarna.

Svar till Jan Andersson i Edenryds frågor.

1 Vem eller vilka är det som betalar mutorna till forskarna? Är det Greenpeace, WWF eller SNF eller någon annan miljöorganisation ?

Att det handlar om direkta mutor till forskare för deras rapporter får stå för dig. När det gäller klimatforskning betalas nästan allt av skattebetalarna, på uppdrag av politiker. Politikerna i västvärlden har nått taket för vad väljarna kan acceptera via inkomstskatt, likaså i moms. Politikerna håller alltså på att som Margaret Thatcher beskrev det, ”få slut på andra människors pengar”.

Klimathotet ger ny chans till ohemul beskattning. För acceptans för klimatskatterna måste man skrämma väljarna med att jorden och mänskligheten annars går under, helst inom den närmsta mandatperioden eller åtminstone inom tio år. Så har man larmat de senaste 40 åren och egentligen inget har hänt med klimatet.

Så det finns gott om pengar att hämta för de klimatforskare som levererar rätt svar till politikerna, men inga alls om de svarar fel. Det handlar om miljarder. Enligt Ekonomifakta kostade klimatrelaterade skatter 100 miljarder kr, 2017. Enligt Parisavtalet ska väst årligen betala 100 miljarder dollar till IPCC, utan krav på resultat. Även EU vill få del av beskattningsfesten. Därtill kommer dryga kostnader till företag för ”klimatsmarta” varor och tjänster.

Miljöorganisationerna lever till mer än hälften av skattepengar. Även de får betalt för att skrämma upp väljarna. På den rädslan kan de även få medlemmar och privata donationer. Det är en födkrok, lik utpressarens.

2 Kan någon av profeterna namnge en enda svensk forskare som skulle vara mutad ?

I Sverige råder överlägsen konsensus om klimathotet. Internationella opinionsmätningar visar regelbundet att mer än 25 procent av svenskarna rankar klimathotet som den viktigaste politiska frågan. I andra västländer är den siffran normalt en till fem procent.

Här är alltså marginalerna för att torgföra en avvikande åsikt om klimathotet mindre än annorstädes. Det finns inte utrymme att som vanlig löneslav i akademins värld säga något annat än det som beställts. Döm själv om de är mutade eller bara överlevare.

Mats Jangdal (Klassiskt liberala partiet)

Broby

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.