Konsulter - ett dyrköpt gissel för Bromölla?

Debatt Artikeln publicerades

Alla som kommit i kontakt med konsulter brukar vara överens om att det är ett dyrt “nöje” att anlita. Mellan 3 och 10 gånger så dyrt som en anställd brukar de kosta, men här finns värre exempel än så!rtsdatering

Jag vet inte om Bromölla kommun och dess bolag är ovanligt förtjusta i konsulter, eller om dess egen kompetens är ovanligt låg, men här bränns det skattepengar på löpande band vill jag lova!

Bromölla kommun la bland annat ut 960 000:- på att anlita en “innebyrå” från centrala Stockholm för den hos allmänheten tämligen okända #jagärBromölla-kampanjen. En kampanj för att visa upp positiva sidor från Bromölla. Nästan en miljon!

Och detta trots att vi har en egen kommunikationsavdelning med chef och flera medarbetare.

Personligen tror jag att man hade uppnått en större nöjdhet, och mer medial uppmärksamhet om man köpt in 64 000 semlor för motsvarande summa pengar som sen delats ut till boende och besökare! Det hade dessutom skapat lokala arbetstillfällen..

Hos Bromöllabolagen har nya vd:n fått fart på hjulen. Pengarna rullar ut ur bolagen i en aldrig tidigare skådad takt. Mycket till svindyra konsulter. Pengar in tycks det dock gå sämre med.

Styrelsemedlemmarna har praktiskt nog belagts med munkavle i samband med konsultledda utbildningar med notor på över 100 000:-.

Som exempel kan nämnas ett möte/utbildning i närbelägna Åhus där det köptes mat och övernattning för 49 438:-, och därtill konsultarvode på 60 471:-. Bussen ToR var det billiga i sammanhanget, 4 134:-.

Hur kan man bara komma på tanken att lägga dessa, i förlängningen skattepengar, på en utflykt som denna. Och det här är inte den ända skall ni veta!

Här var för övrigt kommunalrådet en av deltagarna.

Ledningsgruppen i Bromöllabolagen, fyra personer, köpte “ledarskapsutbildning” åt sig själva hos favoritkonsulten för 268 084:-, och därtill “gruppträning” hos samma konsult för 105.784:-. “Normala” kostnader för att denna konsult skall sätta sig i bilen i västra Skåne och åka österut ligger på 38 000:-–75 000:-. Ingen dålig dagslön!

Energibolaget anlitade konsulter för att ta fram “smutskastningsrapporter” för 269 000:-, dessutom som en följd av en personkonflikt som man vill dölja.

Bostadsbolaget köper konsulttjänster för över miljonen årligen, och sorgebarnet, Bromölla Fritidscenter, som trots att det går back med nästan fem miljoner prima skattekronor årligen, kostar på sig att kompetensutbilda sin sälj-, och marknadsansvariga för 117 000:- plus lönekostnader på högskolan där vd:n själv satt i styrelsen. Lite jävvarning kanske?

Trots genomförd marknadsutbildning såg man sig nödgad att vända sig till samma innebyrå som kommunen gjorde, för att till dessa betala 187 500:- för en marknadsplan/koncept. Ett högst mediokert dokument som lätt och ledigt borde kunnat ha producerats i huset! (in house)

Som ett lokalparti som värnar folkets pengar och vill sätta stopp för denna typ av extravaganser, reagerar vi kraftfullt på detta!

Lars Nilsson

Alternativet