Kristianstad – handelsstaden

Debatt Artikeln publicerades
Foto: Tommy Svensson

Varför låter våra politiker aldrig dem det berör, det vill säga stadens och omgivningens invånare, få yttra sig gällande framtiden och hur våra skattepengar skall användas?

"Nätverk Kristianstad" hade gjort en namninsamling för att få rösta om en galleria i Hammar också. Vi ansåg att det inte fanns kunder för en galleria både i centrum och i Hammar. Vi blir självklart inte helt plötsligt ett stort antal fler kunder. Namninsamlingen för en folkomröstning i ärendet ogiltigförklarades. Det påstods till och med att man polisanmält namninsamlingen. Till detta kom C4:s förespråkare med löftet, att den nya gallerian skulle innebära tusen nya arbetstillfällen. I verkligheten handlade det om tusen arbetstillfällen, som skulle komma att flytta från centrum till Hammar, där handeln nu också gynnats av, att bussarna numera går till C4 Shopping.

I Kristianstadsbladet den 19 december säger entrepenören Pär Frankenius: "Stadskärnan är juvelen i kronan i vår stad. Vi får bara inte förstöra den." Påståendet låter en aning ansträngt. Vidare förklarar Frankenius, att " skillnaden mellan en citygalleria och ett shoppingcentrum är lika stor som mellan en pick up och en cabriolet. De är båda bilar men fyller olika behov!"

Då det nya centrumet diskuterades, hade Kristianstadsbladet en insändare på debattsidan, där två ungdomar på tåg till Lund, där de skulle inhandla något, som inte fanns att köpa i hela Kristianstad. Jag skrev vid två tillfällen en insändare med förfrågan om, vad man inte kunde köpa någonstans här i Kristianstad. Jag fick aldrig något svar.

En tom stad ser trist ut, förfaller fort och hindrar många från att enkelt köpa, vad man behöver.

P.S. Den livliga torghandel, som förut fanns i centrum och gav liv åt staden, har man lyckats förstöra med en massa regler, som man tidigare aldrig behövt.

Ingegärd Lindgren-Myrberg

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.