Kristianstads invånare måste rädda sin stad

Debatt ,
De som är ansvariga för den globala uppvärmnningen måste betala. Det är rättvist!, menar Lars Almström.
De som är ansvariga för den globala uppvärmnningen måste betala. Det är rättvist!, menar Lars Almström.

Miljö/ Nu kommer Miljömålsberedningen med sin slutrapport. Förhandsrapporten visar att dess ambitioner inte räcker långt: Att minska transporternas koldioxidutsläpp med 70 procent till 2030 är helt enkelt inte tillräckligt. 

Varför når utredningen inte längre? Det är faktiskt vårt, allmänhetens, fel. Vi tar inte vårt ansvar, nämligen att ge vår politiska ledning rätt opinionssignaler i klimatfrågan. 

Man kan fråga sig varför Kristianstads invånare inte handlar kraftfullt för att rädda sin stad. Vad vill vi som lever nu bli ihågkomna för i framtiden. Att vi svek?

Vetenskapen är mycket tydlig, den klimatkunniga delen av alla länders regeringar har träffat ett avtal i Paris om extrema minskningar i utsläppen, verkligheten visar tydliga tecken för den som vill se dem – i Kalifornien och Kanada i form av enorma skogsbränder, runt om i världen i form av värmerekord, torka och översvämningar – men vi gör ingenting. Och under tiden kommer hotet om flera meters havshöjning allt närmare.

Men varför gör vi så lite? Är det för att vi inte vet vad vi ska göra? Har vi ingen bra politik att föreslå? Då kan Citizens’ Climate Lobby vara en förebild.

Denna extremt snabbväxande klimatrörelse samlar nu 1 000 medlemmar på Capitol Hill i Washington för att träffa ALLA valda ledamöter eller deras experter och diskutera ett enda genialt klimatförslag: Stigande koldioxidskatt med full utdelning.

Det syftar till att höja priset på bränslen och ge medborgarna kompensation för prisökningen. 

Mer konkret: Lägg en stigande CO2-avgift på alla bränslen. Placera statens hela intäkt från avgiften i en fond. Töm fonden varje månad och betala ut hela beloppet, i lika stora delar, till varje vuxen medborgare. Staten får inte behålla ett öre.

Var och en av oss kommer snart att få minst en tusenlapp mer i månaden skattefritt, samtidigt som priserna på bränslen stiger. Den som envisas med att konsumera mycket bränslen förlorar.

De som är mest ansvariga för den globala uppvärmnningen, måste alltså betala. Det är rättvist! Men de som ställer om vinner och de största vinnarna blir alla barn och barnbarn.

Avgiften kan starta lågt, men den måste stiga år efter år. Så får både näringsliv och allmänhet tid att ställa om. Staten måste garantera att koldioxidavgiften kommer att stiga, utan uppehåll. Alla inser då att det är bäst att minska sin användning av bränslen. Det är just denna insikt som krävs, ifall vi ska stoppa koldioxidutsläppen.

Detta är en politik för alla partier. Marknadsbaserad. Stoppar CO2-utsläppen. Höjer inte skatterna. Tillväxten ökar. Arbetslösheten minskar. Var och en kan bestämma själv hur utdelningen används: till en elcykel, tilläggsisolering eller vätgasbil? 

Över hela världen kommer fler och fler fram till samma förslag: Ett stigande pris på CO2. När ska vi svenskar ansluta oss? 

Lars Almström

Klimatsvaret – CCL Sverige

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Kristianstadsbladet så godkänner du samtidigt våra regler.

På kristianstadsbladet.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på kristianstadsbladet.se. På tider då Kristianstadsbladets webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på kristianstadsbladet.se

kristianstadsbladet.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på kristianstadsbladet.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Kristianstadsbladet som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.