Kristianstadsbo: ”Att acceptera är att normalisera.”

Debatt Artikeln publicerades
Foto:Thomas Johansson/TT

Nyårshelgens händelser då räddningspersonal och polis besköts med fyrverkerier i Kristianstad fortsätter att uppröra. Läsarna kräver agerande.

Telefonen gick varm hos Jourhavande under onsdagsmorgonen och samtliga samtal handlade om hur blåljuspersonal utsattes för beskjutning under nyårshelgen.

Inringaren ”Gammal Kristianstadsbo” anser att kommun och polis måste agera nu.

­­– Man brukar säga att man ska stämma i bäcken i stället för ån, men nu är vi i forsen. Jag har suttit med i flera sammanhang i Kristianstad där problemen på Charlottesborg och Näsby har diskuterats, men jag har aldrig sett någon agera. Att acceptera är att normalisera. Det blir en avtrubbning och den är i full gång i Kristianstad. Jag har alltid varit trygg i min stad, men inte nu längre. Våra skattepengar bara brinner upp.

Ulf anser att polisen borde skaffa paintballgevär och förse färgpatronerna med DNA för att i den här typen av situationer kunna avgöra vilka som är skyldiga.

– Det hjälper inte att bygga ungdomsgårdar, det är bara trams. Om det är invandrare som gör det kan det ifrågasättas om de ska vara här över huvud taget.

Arne i Önnestad har ett annat förslag.

– Varför utbildar man inte några poliser till att använda vattenkanoner? Det hade nog fått effekt. Det är synd om de andra som bor där när sådant här händer, det ju ett fåtal som håller på så här.

Else-Britt hör av sig och frågar om vi är på väg mot anarki i Kristianstad.

– Varför vågar ingen ta tag i detta? Man blir förbannad. Ska verkligen slynglar, för det är inga snorungar utan vuxna människor det handlar om, ta över på det här sättet? undrar hon.

”Det är polisens sak att agera mot snorungar som beter sig på det här sättet”, sa kommunalrådet Pierre Månsson (L) i tisdagens Kb. Detta reagerar inringaren ”Bäckaskogsbo” på.

– Det är inte polisens sak, det här är föräldrarnas fel. De borde kontakta föräldrarna och ge alla dessa ungdomar utegångsförbud. De pratar också hela tiden om att det krävs åtgärder, men vad är det för åtgärder? Det säger ingen.