Annons

Kyrkostaketet och ett tondövt kyrkoråd

”Kyrkan backar inte – staketet ska byggas enligt plan”. Det var beskedet kommunens ledande politiker fick när de, den 24/9, träffade de styrande i pastoratets kyrkoråd för att diskutera det omstridda kyrkostaketet runt området kring Trefaldighetskyrkan. Motivet för staketet tycks, enligt Ulla Malmgren, kyrkorådets ordförande vara: ”det är fruktansvärt som det är idag med en massa hundbajs i gräset”.
Debatt • Publicerad 29 september 2018
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi är många som inte vill ha ett staket runt vår fina kyrka, menar insändarskribenten.
Vi är många som inte vill ha ett staket runt vår fina kyrka, menar insändarskribenten.Foto: Ronnie Smith

Kyrkorådet har sedan några år velat omgestalta den öppna platsen runt Trefaldighetskyrkan med gröna växter, soffor med mera. Så långt allt väl. Sedan har man kommit på idén att bygga ett 1,8 meter högt staket runt hela området och i gränsområdet mot kommunens gator och trottoarer. I diskussionen med kommunen vägrade kyrkan att ge med sig, vilket naturligtvis irriterar kommunen som får problem med trafikfrågor med mera.

Men frågan är större än trafikproblemen. Som ett flertal debattartiklar i denna tidning visat, från enskilda och från föreningen Gamla Christianstad, finns ett motstånd mot staketet överhuvudtaget. Området runt kyrkan har varit en öppen plats sedan 1800-talet och har inte använts som kyrkogård sedan dess. Människor har promenerat på området och det har säkert hamnat hundbajs på gräsmattorna (lustigt att ingen förbudsskylt mot rastning av hundar finns uppsatt!), men någon opinion för ett staket har inte förmärkts.

Annons

Vi är många som inte vill ha ett staket runt vår fina kyrka. Däremot vill vi gärna att platsen som sådan rustas upp med en parkliknande miljö såsom kyrkorådet tänker sig.

Flera debattörer i frågan trycker på att Kristianstadsborna ska få tycka till om det omstridda staketet. Senast har föreningen Gamla Christianstad önskat att pastoratet bjuder in till ett öppet möte kring frågan, där man presenterar sina idéer och där alla intresserade får säga sitt. Frågan om kyrkostaketet runt vår 1600-tals katedral är mycket större än att åtta personer i ett kyrkoråd ska få avgöra detta.

Trots att man nyligen invigt en askgravlund på Östra Begravningsplatsen så har man nu också kommit på idén att anlägga ytterligare en askgravlund, fast att det inte finns brist på begravningsplatser. Är det ett sätt att finansiera staketet med hjälp av begravningsavgiften som vi alla betalar via skatt?

Ärkebiskop Antje Ackelén skriver den 25/9, på treårsdagen av beslutet om FNs 17 hållbarhetsmål – Agenda 2030 – att svenska kyrkan vill bidra till målen om en bättre värld. Ett av dessa mål nr 16, handlar om ”fredliga och inkluderande samhällen” och den bild som illustrerar målet är en fredsduva med ordförandeklubba. Bilden står för att dialog och samtal är lösningen för fredliga och bra samhällen, inte konfrontation och vägran att lyssna och samtala.

Jag undrar när kyrkorådet i Kristianstads Pastorat bjuder in till samtal med invånarna i Kristianstad om det omdiskuterade kyrkostaketet. Vi är många som väntar.

Jan Lindelöf

Kristianstadsbo och medlem i Svenska kyrkan

tillhörande Heliga Trefaldighets församling

Annons
Annons
Annons
Annons