Låt äldre välja om de vill bo kvar hemma

Debatt ,
SPF Seniorerna uppmanar länets kommuner att införa en valfrihetsgaranti.
Foto:Hasse Holmberg / TT
SPF Seniorerna uppmanar länets kommuner att införa en valfrihetsgaranti.

Äldrevård/ Vi äldre kan ta ansvar för oss själva men vi ska också kunna få den hjälp vi behöver. Alla kommuner måste ta sitt ansvar och leva upp till lagen.

I dag råder det tyvärr platsbrist på äldreboenden i nästan hälften av Sveriges kommuner. Platsbristen kostar inte bara lidande för den enskilde utan även pengar. År 2012 stannade 80 000 personer kvar på sjukhus längre än nödvändigt – i snitt sex extra dagar vilket kostar kommunerna fyra miljarder kronor per år. Det hela är ett underbetyg till hur en del kommuner planerar långsiktigt och hur de behandlar äldre människor.

Att sköra äldre då istället tvingas bo kvar hemma är anmärkningsvärt eftersom alla med omsorgsbehov som inte kan tillgodoses i det egna hemmet har rätt till särskilt boende enligt Socialtjänstlagen. Det finns även en nationell värdegrund i Socialtjänstlagen som innebär att äldreomsorgen ska inriktas på att den äldre kan leva ett värdigt liv och känna välbefinnande. Vi äldre kan ta ansvar för oss själva men vi ska också kunna få den hjälp vi behöver. Alla kommuner måste ta sitt ansvar och leva upp till lagen.

Särskilt kommunerna men också staten måste se till så att landets äldre garanteras en värdig omsorg. Så är det inte idag. Om 10-15 år kommer dessutom den stora 40-tals-generationen att vara i 80-årsåldern, behoven och kraven på omsorgen kommer då att skjuta i höjden. Kommunerna måste därför omgående börja planera och bygga fler platser på särskilda boenden och trygghetsboenden.

Vi från SPF Seniorerna ställer gärna upp med våra erfarenheter i planering och förberedelser. Också regeringen har ett ansvar här: kommer investeringsstödet för byggande av trygghetsboenden att återkomma och var är de konkreta åtgärderna för att snarast öka antalet platser på särskilda boenden? Från SPF Seniorerna vill vi att äldres individuella behov ska styra omsorgen. Kommunerna måste prioritera äldres behov av omsorg, medmänsklighet och trygghet högre inom sina ekonomiska ramar. En del äldre vill bo kvar hemma med hemtjänststöd så länge som möjligt, andra har betydande omsorgsbehov och klarar sig inte med hjälp från hemtjänsten eller anhöriga.

SPF Seniorerna uppmanar länets kommuner att införa en valfrihetsgaranti: låt äldre (och deras anhöriga) välja om de vill bo kvar hemma med eller utan stöd från hemtjänst, eller att kunna få flytta till ett bra äldreboende utan krav på biståndsbeslut.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Kristianstadsbladet så godkänner du samtidigt våra regler.

På kristianstadsbladet.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på kristianstadsbladet.se. På tider då Kristianstadsbladets webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på kristianstadsbladet.se

kristianstadsbladet.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på kristianstadsbladet.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Kristianstadsbladet som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.