Låta äldre stå i bussen – en medicinsk groda

Marie-Louise Toll ,

Med anledning av artikeln i Kristianstadsbladet den 21/10 om att man inte ska resa sig för äldre i onödan.

Till dr Muir Gray, professor vid Oxford University:

Jag håller med om att det är mycket viktigt med motion i vårt västerländska bekväma samhälle. Ju mindre en person rör på sig, desto viktigare är det att få in ökad aktivitet i vardagen. Det är ännu bättre om man också har möjlighet att komma ut och ta sig fram till en önskad plats som mål. Det gäller alla åldrar.

Jag förstår dock att ni inte använder av buss när ni förflyttar er längre sträckor. Ni har också föga kunskap om hur resultat med bättre balans och motion uppnås och är ganska opraktisk.

Hur ska man ta reda på att en äldre person behöver sitta ned, så att man inte reser sig i onödan? Och hur blir en person med dålig balans bättre av att i stående plötsligt nästan fara på näsan vid en inbromsning, eller falla omkull med benbrott som följd? Och det är knappast motionshöjande att stå i bussen.

Att stå upp och åka buss är inte godkänt av läkare som skriver motionshöjande aktivitet på recept. Troligen kommer i stället personer med dålig balans att om det är ont om sittplatser undvika bussåkning och blir därmed mindre aktiva.

Hjälp till att öka möjligheten att vara aktiv och oberoende är en vinst för alla, och självklart ska den inte vara i onödan. Men exemplet med att att låta äldre stå i stället för att sitta i bussen är en riktigt fin groda, som platsar fint bland övriga medicinska tokigheter.