Lena: ”Jag har flaggan på halvstång för landsbygden”

Debatt Artikeln publicerades
Foto: Martina Holmberg / TT

Tandvård, postutdelning och krisen på CSK är några av dagens ämnen.

Signaturen Plomben var i måndags hos Folktandvården för att fixa en fyllning. Efteråt tog han reda på att priset han betalade var drygt 500 kronor dyrare än det som Tandvårds- och Läkemedelsverket anger som referensprissättning för ingreppet.

– Varför tar de extra betalt? Jag hade förstått om en privat tandläkare inte följde referenspriset eftersom de vill tjäna pengar, men Folktandvården, folkets tandvård, ska väl vara en förebild. Jag tycker att det är oförskämt, säger Plomben.

Så här svarar Ingrid Olofsdotter, divisionschef öst för Folktandvården Skåne:

”Det är fri prissättning inom tandvården i Sverige. Det innebär att varje vårdgivare själv beslutar om sin taxa för den tandvård de utför. Folktandvården Skånes taxa beslutas av regionfullmäktige.”

Lena i Ekestad är en av dem som fått lång väg till sin brevlåda. Sedan förra veckan lämnas hennes post i en låda 800 meter från hemmet. Eftersom hon är reumatiker och bara kan gå en kort bit, och hennes sambo närmar sig 80 år, måste de ta bilen för att hämta tidningen.

– Jag har flaggan på halvstång för att landsbygdsservicen har gått ur tiden. Jag tänker på alla äldre och och handikappade som blir isolerade utan sin tidning. Alla politiker pratar om att de ska satsa på landsbygden men de avvecklar den istället. Det är mycket dålig stil.

Krisen på CSK engagerar många. Nilsson besökte nyligen sjukhuset med sin man och blev upprörd över vad hon såg.

– På en avdelning var det tre sängar i korridoren och en lös sladd som låg rakt över golvet. Det är en katastrof, men sjukhuscheferna är ändå nöjda och säger att allt är bra. Jag vet inte hur människorna som jobbar där orkar med, de ska ha högsta beröm. Gör det något fel förlorar de sin legitimation, men de som ställt till med denna oreda kan gå hem med stora avgångsvederlag.

Ett annat samtal kommer från Mårten.

– Ofta ser man annonser som visar 20 eller 50 procents rabatt och så vidare, men jag får inte veta grundbeloppet. Rabatten säger ingenting om priset. Varför betalar man för en annons som inte ger den information jag behöver?

Med jämna mellanrum framför läsare önskemål om att P4 Kristianstad ska spela mer varierad musik. I dag är det en pensionär i Fjälkinge som ringer.

– Det är bara dunka, dunka. Jag blir förbannad. Jag vill ha härlig, mjuk musik, framför allt på morgonen. Vi är många äldre som lyssnar men det går inte längre. Jag hör på nyheterna och sen stänger jag av.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.