Lika satsning i hela Kristianstads kommun på den urbana miljön?

Debatt Artikeln publicerades
Prästallén i Kristianstad.
Foto: Kerstin Frodig
Prästallén i Kristianstad.

Nu har Kristianstads kommun satsat flera hundra tusen på att hugga ner, skövla, och köra dit fyllnadsmassa med alla slags stora och små arbetsmaskiner plus ett stort antal arbetande människor. Var? Jo, på Utanverken.

Nu väntar Prästalléns upprustning på samma fantastiska frenesi från kommunens sida att, efter många, många års "glömska", göra den östra infarten till staden genomtänkt vacker och en fröjd för ögat för både invånare och besökare.

Alléplanteringarna under träden har, som sagt, sett, och ser, bedrövliga ut. Ansvariga har provat att ta till skum, hett vatten, salt och mellan varven trimmer. Den "oönskade grönskan" gäckar, naturligtvis! Det kan inte vara så svårt att förstå för någon att det måste till en genomtänkt strategi för en hållbar och vacker plantering. Nu vill vi se handlingskraft även här, inom det snaraste!

Glöm att ni ska lägga någon konstgjord plastgräsmatta kring träden! Det är bara att titta på södra in- och utfarten bortom fontänen. Trodde de, som bestämde att det skulle läggas en konstgjord gräsmatta där, att ni skulle slippa "ogräset". Jag upphör aldrig att förvåna mig över den okunskap som ideligen dyker upp i denna kommun.

Även in- och utfarten vid Kanalgatan behöver få en "ansiktslyftning" för att man från besökares sida ska får höra att det ser fint ut istället för att, som i dagsläget, det inte ser vidare fint ut.

En viktig fråga jag ställer mig när jag ser hur verksamma krafter inom olika förvaltningar beter sig med den urbana naturen är: Finns det överhuvudtaget en samordning, en gemensam strategi? Ett exempel: man ska bygga nytt i Tivoliparken och vips så försvinner ett ståtligt fint mullbärsträd. Ja, men vi planterar ett nytt, får jag som svar. Men, snälla ni, det tar 60-70 år att få ett sådant träd tillbaka. Det är inte bara att vifta bort. Vad säger den osynliga kommunekologen om att ett stort antal gamla, friska träd hux flux försvinner i vår urbana miljö? Ingen samordnad handlingskraft där inte!

Överväg noga att se till att få en kunnig, handlingskraftig samordnare för varje större förändring i kommunens urbana miljö, så att man verkligen lever upp till en hållbar miljö för människor, djur och natur. Det har redan gjorts alldeles för svåra bestående och fatala fel i kommunen.

Priset för att skada naturen?

484 120 kronor för en urban, stor parklind! Läs mer om denna angelägna kunskap på Ekonomisk värdering av urbana träd - Alnarpsmodellen SLU. Rapport 2013:13 ISSN 1654-5427 ISBN 978-91-87117-44-2 Alnarp 2013.

Denna stora parentes på grund av att man har anlagt en parkering för ett tiotal bilar vid Centralsjukhusets restaurang och då huggit ner ett riktigt gammalt, vackert gråpäronträd! Herregud, varför!? Vad är detta för en totalt ogenomtänkt rasering av den urbana naturen? Men nu kan ni ansvariga för detta omdömeslösa beslut se vad det kostar. Detta skövlande vill jag aldrig se igen!

Kerstin Frodig