Annons

Lita inte på myndigheternas kostråd!

Rekommenderad skol- och daghemskost av Livsmedelsverket är en hälsofara. Det skriver Uffe Ravnskov med dr, docent, oberoende forskare, Lund, Karl E Arfors, professor emeritus, tidigare explorativ forskningschef Pharmacia AB, Christer Enkvist, före detta landstingsöverläkare, tidigare medlem av SBU, Göran Petersson, professor i kemisk miljövetenskap, Chalmers, Tore Scherstén professor emeritus, tidigare huvudsekreterare i Statens medicinska forskningsråd, Ralf Sundberg, docent, och Jørgen Vesti Nielsen, överläkare.
Debatt • Publicerad 19 augusti 2011

Förra året påpekade vi i Dagens Medicin, att Livsmedelsverkets varningar mot animaliskt och mättat fett saknade vetenskapligt stöd, att risken för hjärtinfarkt är minst hos människor som frossar i feta mejeriprodukter, och att barn som undviker mättat fett är fetast.

Trots detta rekommenderar Livsmedelsverket att barn ges lättmjölk och lättmargarin i daghemmen och i skolan, och rådet följs av de flesta trots föräldrarnas protester. Verkets enda argument är en finsk koststudie finansierad av margarinindustrin och som vid en närmare granskning visar sig vara värdelös som bevis.

Annons

Hösten 2009 presenterade WHO och FAO en rapport om matens fett. Inga studier, skrev de, har visat att mättat fett ökar risken, vare sig för hjärtinfarkt, fetma eller diabetes. Men varför ändras då inte kostråden?

Därför att allt kan bortförklaras. På sidan 192 kan man nämligen läsa, att: ”de negativa resultaten avspeglar hur otrovärdiga resultaten blir från observationsstudier”. Det är alltså forskningen, som har fel och inte de förlegade kostråden.

Det är naturligtvis inte lätt för kostexperter att erkänna, att man haft fel i alla år. Det finns dock några som vågat.

En av dessa är Walter Willett, ledaren av världens största koststudie. I en intervju sade han nyligen, att ”fett är inte problemet. Om amerikanerna kunde eliminera alla söta drycker, potatis, vitt bröd, pasta, vitt ris och sötsaker, då skulle vi kunna sopa bort alla problemen med övervikt och diabetes”.

Det är inte heller ofarligt att äta för mycket fleromättat fett. Det mesta kommer i dag från majs-, soja- och solrosolja, och består till största delen av det, man kallar omega-6 fettsyror.

Dessa har många otrevliga egenskaper. Barn, som äter mycket omega-6 har oftare astma och andra allergiska sjukdomar; försöksdjur, som matas med stora mängder omega-6 får cancer, och det gör även människor.

Redan på 1970-talet fann Edward Pinckney, då redaktör på ett av världens största medicinska tidskrift, att ett högt intag av omega-6 resulterade i hudcancer och för tidigt åldrande, och i en studie från Malmö hade de kvinnor, som åt mest omega-6 även den största risken att drabbas av bröstcancer.

Det är föräldrarna som skall bestämma vad barnen skall äta, inte våra felinformerade myndigheter. Vi anser att Livsmedelsverket genom sina ovetenskapliga kostråd utsätter våra barn för allvarliga hälsorisker.

Matdags i skolmatsalen. arkiv: hussein el-alawi/sydsvenskan

INTERNAL INTERNAL
Uffe Ravnskov Karl, E Arfors, Christer Enkvist, Göran Petersson, Tore Scherstén, Ralf Sundberg, Jørgen Vesti Nielsen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons