Livsmedelsverket är åter på villovägar
En ingående analys av dessa studier visade att endast två kunde, med viss tveksamhet, användas som argument; resten var värdelösa, visade motsatsen, eller handlade om något helt annat.
Nyligen kritiserade vi på nytt Livsmedelsverket, denna gång för att deras kostråd för barn är hälsovådliga och endast byggde på en undermålig studie sponsrad av margarinindustrin.
Nu (26/8) påstår tre representanter för Livsmedelsverket att det ”bland de experter världen över som forskar inom området finns en samsyn om att det inte är nyttigt att äta mycket smör och grädde”. Låt oss då se vad dessa experter tycker.
I Januari publicerades en översiktsartikel i American Journal of Clinical Nutrition, världens ledande medicinska tidskrift på kostområdet.
Den sammanfattade forskningsläget kring mättat fett fram till 2010 och var författad av 17 välkända forskare från USA, Storbritannien, Frankrike, Australien och Skandinavien med spetskompetens inom nutritionsområdet; alla har sedan många år varnat för det mättade fettet.
Här kan man läsa följande: ”There is no consistent evidence that a higher intake of dairy products is associated with CHD risk in epidemiologic studies, but data do support the beneficial effects of dairy products on type 2 diabetes risk”.
Eller på enkel svenska: Det finns inga belägg för att mejeriprodukter ger hjärtinfarkt; däremot pekar mycket på att de skyddar mot åldersdiabetes.
Är det inte dags att Livsmedelsverket slutar upp med att ge kostråd?
Uffe Ravnskov
med dr, docent, oberoende forskare, Lund
Karl, E Arfors
professor emeritus, tidigare explorativ forskningschef Pharmacia AB
Christer Enkvist
före detta landstingsöverläkare, tidigare medlem av SBU
Göran Petersson
professor kemisk miljövetenskap, Chalmers
Tore Scherstén
professor emeritus, tidigare huvudsekreterare i Statens medicinska forskningsråd
Ralf Sundberg
docent
Jørgen Vesti Nielsen
överläkare