Människor i arbete är en nödvändighet

Debatt ,
Moderaterna har presenterat sin budgetmotion.
Foto:Foto
Moderaterna har presenterat sin budgetmotion.

Moderaternas budgetmotion har nu presenterats. Reformerna syftar till att alla som kan arbeta och försörja sig själva också gör det.

Den samlade effekten av dessa reformer leder till motsvarande 37 000 fler heltidsjobb jämfört med regeringens politik, vilket lägger grunden för att Sverige ska kunna möta en utveckling där fler söker sig till Sverige och gör det möjligt att bryta det nya utanförskap som framförallt drabbar unga och utrikes födda har allt svårare att få sitt första jobb.

Trots det allvarliga läget står Stefan Löfvens regering svarslös med en politik som riskerar att förvärra utanförskapet. Det första jobbet för unga blir dyrare. Bilresan till jobbet blir dyrare. Förutsättningarna för jobb inom RUT och ROT försämras kraftigt. Under fyra år vill regeringen höja skatterna med över 150 miljarder kronor. Sammantaget leder det till mellan 15 000 och 20 000 färre jobb enligt regeringens egen expertmyndighet.

Ska vi lyckas bryta det nya utanförskapet krävs i stället en bred agenda med träffsäkra förslag. I vår budget satsar vi därför mer än 14 miljarder kronor på just detta. Rusta med kunskap för att få det första jobbet. Vi vill stärka den yrkesinriktade vuxenutbildningen för att de som i dag saknar gymnasieutbildning ska kunna ta steget mot ett första jobb. Möjligheterna till vuxenutbildning ska också öka genom att vi vill införa rätt till Komvux.

Det ska löna sig att ta det första jobbet. Vi vill införa ett förstajobbet-avdrag som gör det mer lönsamt att gå från bidrag till arbete, och att arbeta dem med små inkomster. Förslaget ger till exempel en servitör eller ett butiksbiträde närmare 2 000 kronor mer om året efter skatt. 

Ansträngningar för att få första jobbet. Vi vill förstärka aktivitetskraven inom försörjningsstödet och det bör införas en utbildningsplikt för dem som kommer hit från andra länder utan färdig grundskola. Vi föreslår också en förstärkt jobbstimulans i försörjningsstödet. En ensamstående förälder som tjänar 8 000 kronor per månad på en deltidstjänst, kan vårt förslag få tusen kronor mer i plånboken varje månad genom att gå från försörjningsstöd till arbete.

Bredare vägar till det första jobbet. Vi vill införa en förstajobbet-anställning för unga och nyanlända. Den ska vara tidsbegränsad upp till 18 månader och vara till för att komma in på arbetsmarknaden, innehålla vissa utbildningsinslag och ger fler en chans att visa vad de går för.

Att människor arbetar och gör rätt för sig lägger grunden för hela vår ekonomi och är nödvändigt för att Sverige fortsatt ska vara ett av världens bästa länder att leva i.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.