Människor i arbete är en nödvändighet

Debatt ,
Moderaterna har presenterat sin budgetmotion.
Foto:Foto
Moderaterna har presenterat sin budgetmotion.

Moderaternas budgetmotion har nu presenterats. Reformerna syftar till att alla som kan arbeta och försörja sig själva också gör det.

Den samlade effekten av dessa reformer leder till motsvarande 37 000 fler heltidsjobb jämfört med regeringens politik, vilket lägger grunden för att Sverige ska kunna möta en utveckling där fler söker sig till Sverige och gör det möjligt att bryta det nya utanförskap som framförallt drabbar unga och utrikes födda har allt svårare att få sitt första jobb.

Trots det allvarliga läget står Stefan Löfvens regering svarslös med en politik som riskerar att förvärra utanförskapet. Det första jobbet för unga blir dyrare. Bilresan till jobbet blir dyrare. Förutsättningarna för jobb inom RUT och ROT försämras kraftigt. Under fyra år vill regeringen höja skatterna med över 150 miljarder kronor. Sammantaget leder det till mellan 15 000 och 20 000 färre jobb enligt regeringens egen expertmyndighet.

Ska vi lyckas bryta det nya utanförskapet krävs i stället en bred agenda med träffsäkra förslag. I vår budget satsar vi därför mer än 14 miljarder kronor på just detta. Rusta med kunskap för att få det första jobbet. Vi vill stärka den yrkesinriktade vuxenutbildningen för att de som i dag saknar gymnasieutbildning ska kunna ta steget mot ett första jobb. Möjligheterna till vuxenutbildning ska också öka genom att vi vill införa rätt till Komvux.

Det ska löna sig att ta det första jobbet. Vi vill införa ett förstajobbet-avdrag som gör det mer lönsamt att gå från bidrag till arbete, och att arbeta dem med små inkomster. Förslaget ger till exempel en servitör eller ett butiksbiträde närmare 2 000 kronor mer om året efter skatt. 

Ansträngningar för att få första jobbet. Vi vill förstärka aktivitetskraven inom försörjningsstödet och det bör införas en utbildningsplikt för dem som kommer hit från andra länder utan färdig grundskola. Vi föreslår också en förstärkt jobbstimulans i försörjningsstödet. En ensamstående förälder som tjänar 8 000 kronor per månad på en deltidstjänst, kan vårt förslag få tusen kronor mer i plånboken varje månad genom att gå från försörjningsstöd till arbete.

Bredare vägar till det första jobbet. Vi vill införa en förstajobbet-anställning för unga och nyanlända. Den ska vara tidsbegränsad upp till 18 månader och vara till för att komma in på arbetsmarknaden, innehålla vissa utbildningsinslag och ger fler en chans att visa vad de går för.

Att människor arbetar och gör rätt för sig lägger grunden för hela vår ekonomi och är nödvändigt för att Sverige fortsatt ska vara ett av världens bästa länder att leva i.

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Kristianstadsbladet så godkänner du samtidigt våra regler.

På kristianstadsbladet.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på kristianstadsbladet.se. På tider då Kristianstadsbladets webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på kristianstadsbladet.se

kristianstadsbladet.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på kristianstadsbladet.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Kristianstadsbladet som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.