Marie om sprängda brevlådor: ”Kan ställa till stor förödelse”

Debatt Artikeln publicerades
Marie vill uppmärksamma föräldrar i Åhus om att ungdomsgäng är ute och spränger brevlådor, bland annat på Vattentornsområdet.
Foto:Tom Wall
Marie vill uppmärksamma föräldrar i Åhus om att ungdomsgäng är ute och spränger brevlådor, bland annat på Vattentornsområdet.

Brevlådor som sprängs i nyårstider och öronmärkta pappamånader var några av ämnena som togs upp denna mellandag.

Marie vill uppmärksamma föräldrar i Åhus om att ungdomsgäng är ute och spränger brevlådor, bland annat på Vattentornsområdet.

– Det smäller enormt mycket och hörs i hela kvarteret. Jag har hört andra som är med om samma sak. De lägger först brännbart material i lådorna innan de spränger dem. Är föräldrarna medvetna om detta? Det kan stå föräldrar dyrt när det görs polisanmälningar på händelserna. Det kan ställa till stor förödelse speciellt om de lägger brännbart material i också, säger Marie.

Hon har gjort en polisanmälan om misstänkt skadegörelse. Även Eva-Lotta Hermansson Truedsson, informatör på polisen, uppmanar föräldrar att ha koll på om deras barn använder smällare.

– Man måste inneha rätt ålder, för man får inte köpa smällare om man är under 18 år. Ofta när denna typ av skadegörelse utförs så är förövarna borta när vi kommer till platsen. Det är viktigt att föräldrar pratar om detta med sina barn och kanske även påtalar för äldre syskon att inte handla raketer och smällare till minderåriga. Det händer varje år allvarliga olyckor, säger Eva-Lotta Hermansson Truedsson.

En "Hjärsåsbo" vill nu när året lider mot sitt slut uppmärksamma den ideella kraften i byn.

– Jag vill tacka byalaget och Hembygdsföreningen. Som i många år har skänkt glädje och lyser upp Hjärsås.

Vera Gustavsson har reagerat på en insändare i fredagens Kristianstadsbladet, "Stenålders fångstgropar för bilar” som beskrev hur insändarskribentens bil hade fastnat på Blekingevägen i de omdiskuterade nya trafikhindrena.

– Om chaufförer missar att läsa skyltar på grund av mörker och regn, då var det ju tur att de inte varnade för kajkant. Det hade kunnat gå riktigt illa. Men allvarligt talat så vore det väl bra om det fanns blinkande lampor vid skylten så att alla förare reagerar.

Ann-Christin har reagerat på debatten efter förslaget om fler öronmärkta pappamånader, som inte gick igenom i riksdagen förra veckan.

”Nog borde väl männen stå på barrikaderna och slåss för att ha rätt till att få umgås med sina barn så mycket som möjligt. Men tydligen är tre månader lite i längsta laget och fem månader är alldeles för lång tid. Männen skäms inte för att gå ut i massmedia och informera oss om detta. Med lite finare ord och påhittade anledningar talar de om att de anser att barnpassningen ska utföras av kvinnorna. Om man inte är mer intresserad av sina barn tycker jag man ska tänka efter mer än en gång innan man skaffar barn. Jag som inbillade mig att vi i detta land arbetade för att vi skulle bli jämställda.”