Medborgarnas oro över samhället tyder på att något är allvarligt fel

Debatt ,
”Vad som däremot är alarmerande är hopplösheten kring hur dessa brott hanteras. Vecka ut och vecka in, år efter år läser vi om hur svårt polisen runtom i landet har det att överhuvudtaget utföra sitt arbete”, skriver handlaren Måns Persson, ägare till Ohlssons ost, i en insändare.
Foto:Arkivbild
”Vad som däremot är alarmerande är hopplösheten kring hur dessa brott hanteras. Vecka ut och vecka in, år efter år läser vi om hur svårt polisen runtom i landet har det att överhuvudtaget utföra sitt arbete”, skriver handlaren Måns Persson, ägare till Ohlssons ost, i en insändare.

En minst sagt intensiv vecka med rån både på Hesslebaren och Sturebröd hann knappt ta slut innan det var dags för nästa missdåd. Den här gången var det min egen verksamhet som hade oturen att drabbas, skriver Måns Persson, ägare till Ohlssons ost.

Natten mellan söndagen den 9/9 och måndagen den 10/9 bröt sig någon in i vår butik. Lyckligtvis var det ”bara” kontanter förövaren var ute efter, och förödelsen blev därför betydligt mindre än vad den kunde ha blivit.

Att både butiker och hem utsätts för inbrott är varken ovanligt eller för den delen unikt för den tiden vi lever i. Vad som däremot är alarmerande är hopplösheten kring hur dessa brott hanteras. Vecka ut och vecka in, år efter år läser vi om hur svårt polisen runtom i landet har det att överhuvudtaget utföra sitt arbete.

Trots dessa krisrubriker tycks åtgärderna för att förbättra polisernas, och för all del medborgarnas vardag utebli. Både i vår egen kommunfullmäktige och för all del i Rosenbad sitter folkvalda politiker som tycks slå dövörat till, och jämt och ständigt förnekar att det ens existerar en del typer av problem i Sverige. Frågan är hur länge det kan fortsätta?

När du jobbar inom handel består din dag till största del av möten med andra människor. Som en följd av detta är det ganska enkelt att bilda sig en uppfattning om hur gemene man ser på vårt samhälle (utan att generalisera allt för mycket).

Det är sällan, näst intill aldrig någon som strosar in i butiken och uttrycker någon form av hopp och framtidstro om den svenska vardagen. Tvärtom så frågar sig de flesta vart vårt samhälle är på väg, vart allt ska sluta och det ena och det andra.

Givetvis har vi det så mycket bättre än länder som är drabbade av krig, fattigdom och naturkatastrofer. Men även vi svenskar måste ha rätt till att uttrycka missnöje, trots det välfärdssamhälle vi lever i.

När nu en stor del av medborgarna känner oro både för vår nutid och framtid, har då inte samhället nått något slags förfall? Har då inte politikerna på något sätt missbrukat den makt de givits?

När folkets röst är den som ignoreras förstår man att den verklighet vi vanliga medborgare lever i är en helt annan än den makthavarna upplever.

Mina tankar går till alla de hårt arbetande poliser ute i vårt långa land. Jag har oerhört stor respekt för rättsväsendet, och när jag i dag efter inbrottet i vår butik fick höra av poliserna själva om hur kärvt de har det trodde jag knappt mina öron.

De mer eller mindre bekräftade det vi fasade; att det oavsett vad inte kommer att göras ett dugg åt brottet vi utsattes för. Allt detta på grund av brist på resurser och personal. Varför då ens ringa polisen över huvud taget?

Som grädden på moset möttes jag på hemvägen av en av mina kära grannar. Hon ville bara meddela att min cykel blivit stulen under dagen. Frågan är, vem ringer jag?

Måns Persson

ägare, Ohlssons ost

Läs mer kring ämnet:

Kongen ger upp kontanthantering efter rånet

Polisen efterlyser allmänhetens tips efter rånet på Kongen

Frustration efter inbrott i ostbutik

Sturebröds vd: Det är väldigt tungt

Rånare försökte få anställd att öppna

Rädslan sprider sig hos stans handlare

Fler stölder övergår i rån

Kommunpolis vill ha kameror i centrum

Kommunens säkerhetschef vill ha fler poliser