Mensskydd borde vara gratis

Debatt Artikeln publicerades
En kvinna har i genomsnitt mens i fyrtiofem år och lägger hundra – hundrafemtio kronor varje månad på tamponger och bindor.
Foto: Claudio Bresciani / TT
En kvinna har i genomsnitt mens i fyrtiofem år och lägger hundra – hundrafemtio kronor varje månad på tamponger och bindor.

En kvinna har i genomsnitt mens i fyrtiofem år och lägger hundra – hundrafemtio kronor varje månad på tamponger och bindor. Det kanske inte är så mycket pengar för vissa, men i längden blir det en stor kostnad. En kvinna lägger mellan 54 000 – 81 000 kronor på bara mensskydd. I den summan är inte värktabletter som man kan behöva använda för sina menssmärtor inräknade. Denna summan hade man kunnat göra annat roligt för. Detta är en summa männen slipper.

Att tamponger och bindor inte är gratis i ett land som sägs vara ett av världens mest jämställda länder är en stor gåta. Hade det varit männen som behövde mensskydd så hade det med stor sannolikhet varit gratis. Detta antagande görs då kvinnor i många sammanhang i samhället inte har samma förutsättningar som männen. Tamponger och bindor är något kvinnor måste köpa varje månad. Denna kostnad är inget man kan komma undan med. Om man mot förmodan skulle vilja skjuta upp sin mens eller hoppa över den någon månad för att slippa lägga pengar på mensskydd måste man ändå lägga pengar, fast då på tabletter som skjuter upp mensen. Mensen är naturlig, inget man kan påverka eller göra något åt. Det är bara något kvinnor måste lära sig att leva med. Varför ska då kvinnorna bli straffade att betala dyra priser på tamponger och bindor

Men några kanske resonerar som så att det kostar att tillverka dessa produkter och då måste även användarna betala för det. Men både kondomer, p-piller och andra preventivmedel är gratis att hämta på ungdomsmottagningar i hela Sverige upp till tjugoett års ålder. I vissa kommuner får man till och med gratis preventivmedel upp till tjugofem års ålder. Detta borde även gälla för mensskydd. För vad är skillnaden. Jo, preventivmedel är till för både männen och kvinnorna. Ett skydd för att inte bli gravid eller få könssjukdomar. Men man har ett val. Ett val där man kan välja om man vill lägga pengar på att köpa kondomer när man inte längre får det gratis på ungdomsmottagningen. Ett val som är helt fritt. Men kvinnorna har inget val om man vill köpa mensskydd eller inte. Med tanke på att mensen är naturlig och man inte har något val borde mensskydd vara gratis hela livet. Inte bara upp till man är tjugoett år gammal som det är med preventivmedel. Mensen är inget vi styr över eller kan påverka. Tänk om alla kvinnor i hela världen hade vägrat köpa mensskydd. Då hade det varit blod över allt, på golvet, på bussen, på restauranger eller på stolen i skolan eller på jobbet. Hur fräscht är det att se en röd kladdig klick på stolen du tänkte sätta dig på inne på restaurangen. För att inte tala om all den bakteriespridning det hade blivit. Detta skulle få oanade negativa konsekvenser.

Därför borde mensskydd vara gratis för kvinnor. Kvinnor har aldrig valt att vara kvinnor. Kvinnorna bad aldrig om att få mens. Varför ska kvinnorna då drabbas av dyra priser på tamponger och bindor. Kräv rättvisa!

Tilda Dahl

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.