Mer förnybar el behövs!

Debatt Artikeln publicerades
Veteraniserad avbarkning Träden skadas medvetet för att gynna den biologiska mångfalden.
Foto: Johan Nilsson/TT
Veteraniserad avbarkning Träden skadas medvetet för att gynna den biologiska mångfalden.

Replik på Christina Borglunds insändare “Effektiva miljösatsningar på det lokala planet“ 19 maj.

Christina Borglund, Kd, har tydligen inget bra svar på varför Kristdemokraternas EU-ledamot Lars Adaktusson hamnar på jumboplats tillsammans med Sverigedemokraterna i Naturskyddsföreningens utvärdering av de svenska EU-parlamentarikernas insatser för miljön.

Christina citerar i stället en reklamtext för M/Kd-budgeten. Tyvärr har denna budget saboterat det svenska miljö- och naturvårdsarbetet under år 2019 eftersom man drog in stora delar av anslagen till Naturvårdsverkets och Länsstyrelsernas arbete för att skydda miljön och naturen. Till exempel har vi nyligen fått veta att Artdatabanken nu måste ta betalt av kommunerna för att kunna lämna ut data om var hotade svenska djur- och växtarter finns. Faktum är att det är en extremt dålig budget som försämrar den svenska naturvården.

När det gäller den lokala politiken är Christina Borglund positiv till biogas och solceller, vilket är bra. Men när det gäller vindkraften har Christina hela tiden varit en bromskloss, och försökt stoppa nästan alla projekt. Hon skriver att det inte behövs mer vindkraft, men glömmer bort att det behövs mer elproduktion i Sydsverige och särskilt i Skåne, eftersom överföringskapaciteten från Norrland är begränsad. På grund av detta betalar vi i Sydsverige mer för elen än andra svenskar. Och om vi ska kunna övergå till elbilar så behövs ännu mer el i framtiden. Om Taggenprojektet byggs ut blir Kristianstads kommun i princip självförsörjande på el, vilket alla borde vara positiva till. När vindkraftverken står minst tolv kilometer utanför kusten blir störningarna så små att alla borde kunna tåla det.

Christer Neideman

Naturskyddsföreningen i Kristianstad och Bromölla

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.