Miljöministerns uttalanden är inte trovärdiga

Debatt ,
Foto:Mats Andersson/TT

Världens ökenområden breder ut sig till följd av pågående global uppvärmning.

Orden kommer från miljöministern, tillika vice statsminister, Isabella Lövin som intervjuades i Aktuellt 10/11. Frågan gällde presidentvalet i USA och vilka konsekvenserna kunde tänkas bli om USA ändrar sin klimatpolitik.

I intervjun påstod Isabella Lövin att världens ökenområden breder ut sig till följd av pågående global uppvärmning. Detta är fel och antingen en medveten lögn eller så är ministern slarvig med att ta reda på fakta inom sitt ämnesområde.

Sanningen är att världens öknar krymper. Den ökande koldioxidhalten i atmosfären gör att växtligheten stimuleras. Den ökande växtligheten tränger tillbaka en rad ökenområden. I södra delen av Sahara är detta speciellt tydligt. Ökengränsen flyttar gradvis norrut.

Det lögnaktiga uttalandet av klimatministern är ett exempel på hur klimathysterin hålls vid liv med hjälp av lögner och överdrifter om växande öknar, smältande polarisar, stigande havsnivåer och extremväder.

Det är inte första gången som Isabella Lövin framför ogrundade påståenden om klimatförändringar.

I en debattartikel i Aftonbladet 17/3 2015 visade dåvarande biståndsminister Lövin sin verklighetsfrånvända syn på klimatfrågan. Hon skriver tvärsäkert att cyklonen PAM bekräftar att antalet väderrelaterade katastrofer ökar och att om inte klimatförändringarna bromsas kommer katastroferna fortsätta öka. Hon menar tydligen att den globala uppvärmningen leder till en ökad frekvens av orkaner och att vi kan påverka detta. Antingen ljög hon medvetet, eller så begriper hon inte bättre. Och nu visar hon återigen hur lite hon bryr sig om sanningshalten i sina yttranden.

Det finns inga vetenskapliga belägg för att antalet orkaner eller cykloner har ökat, kommer att öka, eller att de har blivit våldsammare. Statistiken över orkanfrekvensen på jorden talar ett tydligt språk. Ovädren kommer och går. Något specifikt mönster kan inte urskiljas. Om något, ser man en viss minskning av orkanfrekvensen under senare år. Det finns tecken på att styrkan i de värsta ovädren kan bli större i en varmare värld. Konfidensgraden för detta är emellertid låg.

Varför gör ministern dessa osakliga uttalanden? Hennes patos är inte att ta miste på. Men nog bör väl en minister vara ärlig och så pass insatt i sina frågor att hon kan undvika att sprida rena felaktigheter.

Sigvard Eriksson

fri debattör, före detta företagsledare