Misstag att gräva ner fiber över landet?

Debatt ,

I Sverige pågår en utbyggnad av fibernät i rasande fart. Vi ställs vi inför frågan om kostnaden för fiber är rimlig för varje hushåll och för landet. Mobilt bredband bygges också ut, är billigare och blir allt snabbare och stabilare. Så, vad ska vi egentligen välja?

Frågan om det är värt priset att installera fiber, är aktuell för många hushåll då operatörerna på marknaden ligger på med sina erbjudanden.

De hotar också med att det blir mycket dyrare att ansluta sig i efterhand (vilket är en sanning med modifikation) och vi kommer inte att i längden klara oss utan fiber, hävdar de. Fiber är alltså svaret på all digital kommunikation.

Men om nu landet har cirka sex miljoner hushåll och alla ska ha fiber till en genomsnittskostnad av cirka 20 000 kronor, blir notan på mer än 100 miljarder kronor (som räkneexempel).

Samtidigt är det mobila bredbandet nu snabbare än någonsin och ger tillräckligt med datamängd och hastighet för att täcka behovet hos många hushåll till ett väsentligt lägre pris. Vi har själva mobilt bredband och det fungerar perfekt för våra behov.

Fiber har hög kostnad för installation, men kan leverera obegränsat med data, om man har ett abonnemang som tillåter detta. Mobilt bredband har ingen installationskostnad men operatörerna har satt gränser för datamängder som kan överföras. Behöver man köpa till mera dataöverföring kan det i längden bli dyrt.

Dock har Tre (3) och andra gjort undersökningar som visar att få konsumenter överstiger maxtaket. Det mobila bredbandet har fördelen att det är flexibelt och kan tas med till båten, husvagnen eller sommarstugan.

Hastigheter som behövs för film från Netflix, HBO eller SVT Play behöver sällan över 5-6 Mbit per sekund. Under bra förhållanden kan mobilt bredband ge hastigheter på över 60 Mbit/s. Det är mer än man behöver för att surfa på datorn, titta på film, läsa nyheterna och betala räkningarna.

Men behovet av digitala tjänster för alla i hushållet kommer att öka. Det handlar inte bara om en dator och en tv-apparat, utan tio-tals apparater ska samtidigt utnyttja bredbandet. Tv-apparater, ljudanläggningar, datorer, surfplattor, smarta telefoner, larm, övervakningsutrustning med mera.

Varje apparat behöver tillgång till ökande kapacitet för hemladdning av filmer, ljudböcker, multimediala kurser online, videosamtal/konferenser med mera.

Men det kan, vad gäller det mobila, också handla om dålig täckning, dåliga hastigheter eller snålt tilltagna surfpotter. 4G-teknik (LTE, Long Term Evolution) har en övre gräns, som bygger på radioteknikens begränsningar och som idag ligger på cirka 100 Mbit/s.

Den fjärde generationens mobilnät (LTE) är på gång och innebär en stor uppgraderingen av LTE-tekniken. Den tekniken kallas LTE Advanced och är alltså snart tillgängligt. LTE Advanced kommer att ge 1Gbit/s och de rent tekniska begränsningarna och skillnaderna mellan mobilt bredband och fiber kommer på sikt sannolikt att utjämnas.

Så den stora frågan på samhällsnivå är om det är klokt att överallt gräva ner fiberkablar, som om 10-20 år kanske har spelat ut sin roll?

Alf Ronnby